Americas - 24 januari 2022 - Aandelen

Rode start voor Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag opnieuw af op fors lagere openingskoersen, voortbordurend op de verliezen op vrijdag.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 1,2 procent in het rood. De Nasdaq koerst af op een 1,6 procent lagere start.

De Chicago Fed National Activity Index is in december tot onder nul gedaald. De index daalde van een stand van 0,44 in november naar 0,15 negatief in december.

Beleggers wachten nog op een inkoopmanagerscijfer vanmiddag en blikken verder al vooruit op een rentevergadering van de Federal Reserve en de kwartaalcijfers van grote technologiebedrijven.

De centrale bank vergadert dinsdag en woensdag en na afloop zal Jerome Powell naar verwachting signaleren dat de rente waarschijnlijk al in maart zal worden verhoogd.

De centrale bank maakt zich zorgen over snel stijgende prijzen voor consumenten, die zichzelf gaan versterken doordat ze verwachtingen van meer inflatie voeden, zei Lyn Graham-Taylor van Rabobank. “De Fed praat erover om agressief te verkrappen om dat in toom te houden.”

Graham-Taylor denkt dat de inflatie dit jaar weer al dalen en dat de Fed de rente dit jaar minder vaak gaat verhogen dan de markt nu inprijst. Gemiddeld wordt er nu uitgegaan van vier renteverhogingen, maar bijvoorbeeld Deutsche Bank sluit zes of zeven verhogingen niet uit.

Olie werd goedkoper. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 84,17 dollar, terwijl Brent 1 procent goedkoper werd op 86,21 dollar.

De euro/dollar noteerde 0,3 procent lager op 1,1304. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1320 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1342 op de borden.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op  1,740 procent.

Bedrijfsnieuws

Het kwartaalcijferseizoen komt verder op stoom, met resultaten van Halliburton, IBM en Steel Dynamics vandaag op het programma. Later deze week volgen General Electric, Microsoft, Apple en Tesla.

Halliburton heeft in het vierde kwartaal weer winst geboekt, terwijl de omzet in Noord-Amerika en internationaal groeide. Voor 2022 zei de CEO van de oliedienstverlener positief gestemd te zijn en te rekenen op een versnelling van de kasstroom en een sterkere balans. En hiervan zullen de aandeelhouder profiteren, aldus de topman. Het aandeel verloor voorbeurs desondanks ruim 3 procent.

Het aandeel Kohl’s steeg maandag 32 procent in de handel voorbeurs na berichten over overnamebiedingen van twee geïnteresseerde partijen. Volgens de Wall Street Journal wil het activistische hedgefund Starboard Value met een consortium 9 miljard dollar betalen.

Een andere activistische belegger eist dat Peloton zijn CEO ontslaat. Het aandeel van de fabrikant van hometrainers is 80 procent gedaald en Blackwells Capital, met minder dan 5 procent van de aandelen, eist het hoofd van CEO John Foley. Het bedrijf zou moeten worden verkocht, zeggen bronnen. Het aandeel daalde 4 procent.

Weer een andere activistische belegger heeft een belang gekocht in Unilever melden bronnen. Zo stijgt de druk op de levensmiddelenreus, na het mislukte overnamebod van 50 miljard pond op de consumententak van GlaxoSmithkline. Het is niet duidelijk hoe groot het belang is van Trian Fund Management van Nelson Peltz. Het aandeel steeg 8 procent in Londen.

Aandelen van bedrijven die actief zijn in schone energie staan lager dit jaar, maar een herhaling van de crash van ruim tien jaar geleden van deze sector hoeft niet te worden gevreeds, volgens beleggers. De verschuiving in het sentiment is veroorzaakt door toenemende vrees voor klimaatverandering, hittegolven, stormen en bosbranden.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag flink lager. De S&P 500 daalde 1,9 procent tot 4.397,94 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 34.265,37 punten en de Nasdaq eindigde 2,7 procent lager op 13.768,92 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.