Americas - 15 januari 2021 - Aandelen

Rode opening VS in verschiet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 en Nasdaq index noteerden rond lunchtijd circa een half procent in het rood.

Vannacht hield Biden dan de presentatie waar beleggers al zo lang naar hebben uitgekeken. Het voorgestelde coronareddingsplan, met de naam ‘the American Rescue Plan’ en een waarde van ongeveer 1.900 miljard dollar, is de eerste van twee grote investeringsinitiatieven die Biden in de eerste maanden van zijn presidentschap wil doorvoeren.

Het plan stelt onder meer voor 1.400 dollar aan direct geld per persoon in de vorm van cheques beschikbaar. Andere componenten omvatten een hogere werkloosheidsuitkering, ontslagvergoedingen en kindertoeslagen.

De helft van de bijna 2 biljoen dollar is gericht op steun aan huishoudens, terwijl de andere helft is bedoeld voor het vaccinatieprogramma en steun aan staats- en lokale overheden.

Beleggers hadden wellicht op nog meer gerekend en Amerikaanse aandelen-futures deden na de toespraak een stapje terug. Het vooruitzicht van oplopende begrotingstekorten leidde daarnaast de afgelopen weken tot een hogere Amerikaanse rente.

Vanmiddag noteerde het rendement op een lening met een looptijd van 10 jaar op 1,106 procent. Rond de jaarwisseling stond er nog 0,92 procent op de borden.

In een toespraak zei voorzitter van de Fed Jerome Powell donderdagavond dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog lang niet is waar die moet zijn. Ook hoeven beleggers niet te vrezen dat de rente spoedig wordt verhoogd of dat er zal worden ‘getaperd’, aldus Powell.

In de VS staan de volgende macrocijfers op de agenda: de detailhandelsverkopen, de activiteitenindex van de stad New York over januari, de producentenprijzen over december, de bedrijfsvoorraden over november en het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan over januari.

De euro/dollar handelde op 1,2123. Olie werd circa 1,5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Beleggers letten vanmiddag op de cijfers van Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo, waarmee het Amerikaanse cijferseizoen echt op stoom komt.

Xiaomi en acht andere bedrijven zijn door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet, omdat ze banden zouden hebben met Chinese veiligheidsdiensten en het leger.

Slotstanden

De S&P 500 daalde donderdag 0,4 procent op 3.795,54 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent tot 30.991,52 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent lager op 13.112,64 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.