Nederland - 31 januari 2022 - Beursbrink

’90 dollar per vat is nog maar het begin’

door STIJN

Vorige week was het zover, toen ging de Brent crude sinds lange tijd boven de 90 dollar per vat. Verschillende factoren op het wereldtoneel zijn de olieprijzen hoger aan het duwen en marktkenners verwachten dat dit nog maar het begin is. Er wordt zelfs gesproken over een stijging naar 125 dollar per vat omwille van sterke ‘fundamentals’.

90 dollar per vat, rond dit niveau zitten de olieprijzen tegenwoordig. Daarmee zitten we dicht bij de marktconsensus van 100 dollar per vat, maar dat hoeft daarom niet te betekenen dat de olieprijzen aan hun plafond zitten. Door tal van factoren die invloed hebben op de oliemarkt, zouden de olieprijzen gerust verder kunnen doorstijgen volgens marktkenners.

Een tijdelijke factor zijn de spanningen tussen Rusland en de NATO inzake een mogelijke Russische inval in Oekraïne. Mocht dit effectief gebeuren, dan zal dit ongetwijfeld een impact hebben op de olieprijzen. De nervositeit is de afgelopen weken in de olieprijzen geslopen. Maar er zijn nog andere factoren die op meer fundamentele basis de olieprijzen hoger stuwen.

125 dollar

Het Internationale Energieagentschap spreekt namelijk over de sterke vraag naar olie en de gecontroleerde productieniveau’s van de OPEC+. Deze laatste heeft gezegd meer olie te gaan produceren, maar tal van bondgenoten zijn niet in staat veel meer olie te produceren.

If demand continues to grow strongly or supply disappoints, the low level of stocks and shrinking spare capacity means that oil markets could be in for another volatile year in 2022.

Zakenbank JPMorgan waarschuwde eerder deze maand dat de Brent crude zou kunnen stijgen tot 125 dollar per vat. Dat zou gunstig zijn voor oliebedrijven en olieproducerende landen, maar voor de wereldeconomie kan dit nefast zijn gezien de inflatie nu al bijzonder hoog is. Hoge olieprijzen dragen alleen maar bij tot nog meer inflatoire druk waartegen centrale banken moeten vechten.

Bronnen: Irina Slav – Oilprice.com

Foto: Chris Potter – FlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.