Americas - 3 juni 2022 - Aandelen

Rentevrees zet Wall Street lager

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 index verloor 1,6 procent op 4.108,54 punten, de Dow Jones index daalde 1,1 procent op 32.899,70 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent lager op 12.012,73 punten.

Alles stond vrijdag in het teken van het banenrapport van mei. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in mei is gestegen met 390.000, terwijl de markt rekende op een stijging van 328.000 banen.

De werkloosheid bleef onveranderd op 3,6 procent, waar een daling tot 3,5 procent was voorzien. Het gemiddelde uurloon steeg in mei met 0,3 procent naar 31,95 dollar, wat op jaarbasis een stijging van ruim 5,2 procent betekende. De arbeidsparticipatie kwam in mei uit op 62,3 procent.

De banengroei in mei heeft het solide beeld van de maanden ervoor bevestigd en daarmee ook het rentebeleid van de Federal Reserve, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank.

“Ook de loonontwikkeling past bij de trend van de afgelopen maanden en duidt er op dat de Fed geen wijzigingen in het lopende rentebeleid in overweging hoeft te nemen”, meent Marey.

Marktstrateeg Frank Øland van Danske Bank lette in het banenrapport vooral op de loongroei, want dat, in combinatie met een krappe arbeidsmarkt, zou druk kunnen zetten op de aandelenmarkten.

“Dat is een ongelukkige cocktail”, aldus de marktkenner, omdat de inflatie breder wordt binnen de economie, waardoor de Fed zijn verkrappende beleid moet voortzetten.

De Amerikaanse tienjaarsrente is vrijdag gestegen naar 2,96 procent. De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0721. WTI-olie kostte bijna 119 dollar en daarmee op weekbasis zo’n 4 procent duurder.

Verder werd op macro-economisch vlak vrijdag bekend dat de dienstensector in de VS in mei minder hard is gegroeid.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van de Amerikaanse vaccinmaker Novavax verloren vrijdag 20 procent van hun waarde, nadat de US Food and Drug Administration meldde dat er risico’s zijn op een mogelijke hartontsteking die verband houdt met het coronavaccin van het bedrijf.

De gegevens werden vrijgegeven voorafgaand aan een bijeenkomst van de FDA op 7 juni om te bepalen of het Novavax-vaccin moet worden goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen.

Tesla daalde ruim 9 procent, nadat CEO Elon Musk in een e-mail aan alle leidinggevenden binnen het bedrijf meldde het personeelsbestand met 10 procent te willen reduceren. Hij zei een “super slecht gevoel” te hebben over de economie en kondigde tevens een wereldwijde personeelsstop aan.

American Airlines sloot meer dan 7 procent lager, hoewel de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in het tweede kwartaal rekent op een omzetgroei van 11 tot 13 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Eerder rekende American Airlines nog op een omzetgroei van 6 tot 8 procent.

Coinbase verloor bijna 10 procent, nadat het handelsplatform bekendmaakte dat het de stop op het werven van nieuw personeel wil verlengen en dat het een aantal uitstaande vacatures zal intrekken.

Okta, een bedrijf voor identiteits- en toegangsbeheer, steeg 5 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers donderdagavond.

Aandelen Marriott stegen licht. De hotelketen schorst zijn activiteiten in Rusland op.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.