Nederland - 17 maart 2021 - Beursbrink

Rally op oliemarkt neemt pauze

door STIJN

De rally op de oliemarkt lijkt eventjes te zijn gestopt. De Brent crude is wat teruggezakt onder de 70 dollar per vat en de WTI heeft zich teruggetrokken onder 65 dollar per vat. De hoofdoorzaak voor deze lichte daling komt vanuit de Verenigde Staten van Amerika. Hier is de olievoorraad nu al twee weken op rij aan het toenemen en dat creëert neerwaartse druk.

Er is eventjes wat rust op de oliemarkt. De rally die maandenlang aanhield, heeft een pauze ingelast waardoor de Brent een pitstop inlast op 70 dollar per vat en de WTI op 65 dollar per vat. De lichte daling wordt veroorzaakt door de stijgende olievoorraden in de Verenigde Staten van Amerika.

Hier wordt al twee weken op rij meer en meer olie opgeslagen. Zelfs nu de olieraffinaderijen aan de Golfkust onder hun maximumcapaciteit aan het produceren zijn. Deze raffinaderijen produceren momenteel 2,59 miljoen vaten per dag minder dan een jaar geleden. De olievoorraad bedraagt op dit moment 46,6 miljoen vaten meer dan vóór de pandemie.

COVID

Een andere factor die voor neerwaartse druk zorgt, is een stijging in het aantal besmettingen. Italië gaat bv. opnieuw in lockdown omdat ze te maken hebben met een derde golf. Ook landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk gaan hun maatregelen verscherpen.

Daarenboven is er het ‘probleem’ omtrent het vaccin van AstraZeneca. De vaccinatiecampagne in verschillende Europese landen met dit vaccin wordt gepauzeerd omdat verschillende mensen bloedklonters hadden gekregen na het toedienen van het vaccin. Het opwaartse potentieel blijft echter intact volgens Goldman Sachs gezien de vooruitzichten omtrent de wereldeconomie.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Arbyreed – Flickr – CC BY-NC 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.