Nederland - 11 februari 2022 - Beursbrink
door STIJN

Saoedi-Arabië en VAE kunnen de volatiliteit op de oliemarkt verzachten

De situatie op de oliemarkt lijkt niet meteen te gaan stoppen. Olieprijzen zijn nu al maandenlang aan het stijgen en het ziet er naar uit dat de 100 dollar per vat slechts een kwestie van tijd zal zijn. De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië zouden rust op de markt kunnen brengen gezien hun productiecapaciteiten.

Waar eindigt het? Olieprijzen zijn ontzettend hard aan het stijgen en het ziet er niet naar uit dat de piek is bereikt. De vraag naar olie neemt toe dankzij het herstel van de wereldeconomie, vooral omdat landen wereldwijd hun coronamaatregelen versoepelen. Een manier om rust te brengen op de markten, is door het aanbod te vergroten door middel van productieverhogingen.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Deze olieproducerende landen hebben namelijk veel productiecapaciteiten die voorlopig niet benut worden omwille van de OPEC+ productiebeperkingen. Het Internationale Energieagentschap ziet namelijk economische risico’s mocht olie nog verder doorstijgen.

These risks, which have broad economic implications, could be reduced if producers in the Middle East with spare capacity were to compensate for those running out.

Productie

Het IEA zei dat de effectieve reservecapaciteit tegen het einde van het jaar zou kunnen dalen tot 2,5 miljoen vaten per dag. Volgens het IEA zouden Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hier de controle over hebben. Succesvolle gesprekken tussen de USA en Iran zouden kunnen resulteren in het opheffen van sancties. Hierdoor kan Iraanse olie terug de markt op.

Vraag en aanbod lijken steeds meer in balans te geraken, alleszins dit kwartaal. Het IEA verwacht dat er nog meer aanbod zal zijn tijdens het tweede kwartaal. Dat zou volgens IEA’s Tori Bosoni geen probleem zijn want een echt overaanbod lijkt niet meteen aan de orde te zijn.

Bronnen: CNBCReuters

Foto: PxHere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.