Nederland - 16 januari 2020 - Beursbrink

‘Phase one deal’ ondertekend maar risico’s blijven

door STIJN

Het is eindelijk zover, de Verenigde Staten van Amerika en China hebben hun eerste handelsovereenkomst sinds het uitbreken van de handelsoorlog woensdagnamiddag ondertekend. Beleggers en investeerders halen opgelucht adem maar experten waarschuwen dat er nog altijd redelijk wat risico’s zijn ondanks het ondertekenen van de deal.

Woensdagnamiddag was een belangrijk moment voor de Verenigde Staten van Amerika en China, en uiteraard ook voor de financiële markten. Beide partijen hebben na veel en lang onderhandelen, de ‘phase one deal’ ondertekend. Beleggers en investeerders haalden opgelucht adem.

There’s a great sense of welcome that the deal was signed and a little bit of relief, naturally, and some measured optimism about how we can move forward.

Het is een historisch moment, vooral gezien beide landen elkaar bijna twee jaar lang hebben geteisterd met extra importheffingen en belastingen. China gaat akkoord om de komende twee jaar voor 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen en diensten aan te kopen.

Risico’s

Deze handelsovereenkomst is een belangrijke basis voor de ‘phase two deal’ waar beide partijen binnenkort over zullen discussiëren. Afhankelijk van of de Chinese beloftes waargemaakt zullen worden, zal de ‘phase two deal’ dit jaar wellicht ondertekend gaan worden.

Marktkenners beweren dat het een moeilijke belofte is voor China om voor 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen en diensten in te kopen. Hier ligt dan ook een gevaar want als het hen niet lukt, kunnen de Amerikanen het hard spelen en toch nieuwe importheffingen doorvoeren.

The expectation was some deal would get done, but it would still leave us with a lot of uncertainty, which I think we still have.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel