Nederland - 28 januari 2020 - Beursbrink

Importheffingen kunnen blijven zelfs na ‘phase two deal’

door STIJN

Nu de ‘phase one deal’ bekrachtigd is, richten beleggers zich op de tweede fase van de handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten van Amerika. Die gaat er wellicht pas komen tijdens de laatste maanden van het jaar, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Men verwacht niet dadelijk dat de huidige heffingen worden opgeheven, zelfs na de ‘phase two deal’.

De eerste handelsovereenkomst tussen ’s werelds grootste economieën is een feit. Nu wordt het tijd dat er wordt gewerkt aan een ‘phase two deal’. Hoewel het lijkt dat de gemoederen aan het bedaren zijn tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat de importheffingen nu ook stilletjes aan zullen gaan verdwijnen.

Steven Mnuchin, Amerikaans minister van Financiën, zei onlangs dat de USA de huidige importheffingen op duizenden Chinese producten in stand kunnen blijven worden gehouden. Hij verwacht ook niet dat de ‘phase two deal’ voor een groot verschil zal gaan zorgen.

I will agree to take those tariffs off, if we are able to do phase two … I’m leaving them on, because otherwise we have no cards to negotiate with.

Nog niet zo lang geleden gingen beide partijen akkoord om een nieuwe overeenkomst met elkaar uit te werken waarbij een klein deel van de importheffingen werd versoepeld. Op dit moment worden er echter nog extra belastingen geheven op 360 miljard dollar aan Chinese goederen.

Beleggers die verwachten dat een ‘phase two deal’ meer invloed gaat hebben op het beurssentiment, kunnen mogelijks bedrogen uitkomen, vooral als er niet wordt gemorreld aan de huidige importheffingen. Als Trump beslist deze niet te versoepelen, dan zal de reactie op de aandelenmarkten even mild gaan zijn als bij het ondertekenen van de ‘phase one deal’.

Bronnen: Business Insider

Foto: U.S. Dept. of Agr. – Flickr

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.