Nederland - 27 november 2017 - Commodities
door REDACTIE BEURSBRINK

Opec gaat vermoedelijk productie-akkoord verlengen

(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel Opec zal komende donderdag tijdens een vergadering waarschijnlijk het productiebeperkend akkoord met nog eens zes maanden verlengen. Dit verwacht Sun Global Investments.

Analist Mihir Kapadia wees er op dat de olieprijzen in het afgelopen jaar zijn aangetrokken, vooral dankzij de afspraken om de productie van olie in te perken die sinds januari van kracht zijn. Vorige week steeg de prijs voor een vat West Texas Intermediate voor het eerst tot boven de 58 dollar; het hoogste niveau van de laatste twee jaar.

Deze donderdag gaat oliekartel Opec samen met enkele andere grote olieproducten zoals Rusland praten over een mogelijke verlenging. Kapadia wees erop dat terwijl Opec de productie aan banden legt, er in Amerika juist meer olie wordt opgepompt. De hogere prijzen als gevolg van de productiebeperkingen werken als een rode lap voor Amerikaanse producenten, waardoor er mogelijk sprake blijft van een overschot.

Het gevaar is volgens de analist dat de kartelleden zich niet aan de afspraken zullen houden, wat tot dusver nauwelijks is voorgekomen. Als dit wel staat te gebeuren, dan zal de productie sterk stijgen en komen de olieprijzen onder druk te staan.

De grote vraag is volgens Kapadia of Rusland de afspraken een vervolg wil geven. De Russische minister van economie zei recent dat de economische groei negatief wordt beïnvloedt door de deal met Opec. Rusland verlaagde de productie met 300.000 vaten per dag in vergelijking tot het niveau in december 2016.

De analist denkt evenwel dat Rusland waarschijnlijk de afspraken wel wil verlengen. Dit betekent op de korte termijn wat pijn nemen, maar met het vooruitzicht van betere prijzen voor de middellange termijn.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.