Nederland - 5 april 2021 - Beursbrink

OPEC+ gaat productiebeperkingen verminderen, olieprijzen dalen

door STIJN

Olieprijzen verliezen wat terrein nadat de OPEC+ heeft gezegd dat ze hun productiebeperkingen zullen afbouwen de komende maanden. Dat wil dus zeggen dat landen zoals Rusland en Saoedi-Arabië opnieuw meer olie zullen produceren. Een ongelukkige timing gezien verschillende landen opnieuw in een lockdown zijn gegaan. Echter rechtvaardigen de hogere olieprijzen hun actie, aldus de OPEC+.

Ongeveer een maand geleden noteerde de WTI crude nog aan 66 dollar per vat. Ondertussen is de waarde van zo een vat met 6 dollar gedaald. Dat komt ten eerste omwille van de stijging van het aantal coronabesmettingen in verschillende werelddelen. Maar ook omdat de OPEC+ heeft laten weten dat ze de productiebeperkingen zullen afbouwen de komende maanden.

De organisatie van olie-exporterende landen en Rusland zijn overeengekomen om de huidige productiebeperkingen in de maanden mei, juni en juli terug te schroeven en dus iets meer te produceren. Het zou gaan over 350.000 vaten per dag in mei en juni en 400.000 vaten per dag in juli.

Vraag en aanbod

Het meeste aanbod zal komen van Saoedi-Arabië. Men verwacht dat zij dit jaar nog 1 miljoen olievaten per dag meer zullen gaan produceren dan nu het geval is. De beslissing om meer te gaan produceren de komende maanden, heeft te maken met de veronderstelling dat de vraag naar olie gaat stijgen gezien de werkende vaccins en de positieve vooruitzichten omtrent de wereldeconomie.

De verhoging van de productie komt echter op een slecht moment. In Europa en andere delen van de wereld is het aantal besmettingen opnieuw aan het toenemen. Sommige landen hebben zelfs beslist opnieuw in lockdown te gaan om een derde golf te voorkomen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto:  PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.