Nederland - 23 juni 2020 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen door hoop US-china deal

door STIJN

De geruststelling omtrent het vasthouden aan de deal tussen China en de Verenigde Staten is duidelijk merkbaar aan de olieprijzen. Dinsdag gingen ze flink omhoog na een volatiele sessie op maandag. Er was wat verwarring en angst over de ‘trade deal’ tussen Washington en Peking. Maar volgens berichten zou de overeenkomst niet in het gedrang komen.

Het was even schrikken toen Peter Navarro, adviseur van het Witte Huis, zei dat de overeenkomst tussen China en de Verenigde Staten gedaan was. De beurzen reageerden volatiel maar Trump wist de kalmte te doen wederkeren door te benadrukken dat de overeenkomst ‘fully intact’ blijft.

Brent crude steeg met 80 cent, oftewel 1,86 procent. Ook de WTI crude steeg met 81 cent, oftewel 2 procent. De beide indexen noteren respectievelijk aan 41,55 en 39,76 dollar per vat. Ook op de aandelenmarkten is de opluchting groot. Het bericht en de geruststelling over de handelsovereenkomst tussen ’s werelds grootste economieën geven beleggers goede moed.

Twijfel

De relatie tussen de US en China heeft het laagste punt in jaren bereikt sinds de pandemie de Verenigde Staten zwaar heeft getroffen. President Trump en zijn regering hebben Peking er herhaaldelijk van beschuldigd niet transparant te zijn geweest over de uitbraak. Beleggers hadden dus genoeg redenen om bezorgd te zijn over het stopzetten van de huidige deal.

Looking at the strength of the physical market and recovering global oil demand, we think that the crude oil price is still on its way higher.

Nu men opnieuw rustig kan ademhalen, kunnen de olieprijzen een eindje hoger. Nordic bank SEB is van mening dat de inspanningen van de OPEC+ en het lichte herstel van de wereldeconomie een positieve invloed zullen hebben op de vraag naar olie en dus de gehele oliemarkt.

Bronnen: CNBC

Foto: Sarah Klockars-ClauserOpenphoto – CC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel