Nederland - 2 maart 2020 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen lichtjes door OPEC-hoop

door STIJN

De olieprijzen gingen vandaag met 1 dollar per vat omhoog nadat ze één van de laagste prijsniveaus van de afgelopen jaren hadden aangetikt. De markten hebben opnieuw hoop dat het gaat goedkomen op de oliemarkt omwille van een mogelijke interventie van de OPEC en verschillende centrale banken die gaan nemen om het coronavirus te counteren.

Een positieve dag voor olie… of toch in ieder geval niet zo negatief als vorige week. De olieprijzen wisten lichtjes te stijgen, de Brent crude ging met 3,3 procent omhoog terwijl de WTI met 3 procent wist te stijgen. Beleggers en investeerders hebben opnieuw wat goede moed gevonden om terug in olie te stappen nadat de OPEC mogelijks nieuwe maatregelen gaat nemen inzake productie.

Beide indexen wisten te stijgen nadat ze 6 dagen op rij in het rood waren gedoken. Het coronavirus heeft een zware impact op het sentiment bij beleggers en investeerders. Ze vrezen dat dit virus een invloed heeft op de wereldeconomie en dus ook op de vraag naar olie.

Het virus heeft al meer dan 80.000 mensen besmet en 3.000 doden gemaakt. De verspreiding in China is het grootste maar ook in Europa, het Midden-Oosten en Amerika is het aantal besmettingen en doden aan het toenemen. De media-aandacht dat het virus krijgt zorgt voor een soort van massahysterie en dus is het niet verwonderlijk dat de markten rake klappen krijgen.

Productiebeperking?

Sommige leden van de OPEC zijn aan het discussiëren of het niet noodzakelijk is om extra maatregelen te nemen om de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. Eén van die maatregelen zou een nieuwe productiebeperking invoeren zodat het aanbod van olie opnieuw daalt.

Inaction by OPEC+ would likely trigger another potentially severe bout of selling.

De olieprijzen zijn sinds begin dit jaar met 20 procent gedaald ondanks de vorige maatregelen van de OPEC en Rusland. De huidige olieprijzen dwingen Rusland eigenlijk om mee te gaan in het verhaal van de OPEC om de productie terug te schroeven. Analisten van Fitch beweren echter dat zulke beperking van korte duur zal zijn, ze schatten dat de beperking drie maanden gaat duren.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.