Nederland - 27 februari 2020 - Beursbrink

Olieprijzen kunnen zwak blijven in maart en april

door STIJN

De olieprijzen zitten in een moeilijke periode wegens de zorgen omtrent de wereldeconomie. De activiteiten in China liggen gedeeltelijk stil door het coronavirus en dat is merkbaar aan de vraag naar olie. Analisten verwachten dat olie ook in maart en april moeite zal hebben, zelfs al neemt de OPEC maatregelen om de productie terug te schroeven.

Volgens de analisten van S&P Global Platts ziet het er niet goed uit voor de oliemarkt. Zelfs al zou de OPEC beslissen om 600.000 vaten olie per dag minder te produceren, dan nog zou de oliemarkt problemen gaan hebben in de maanden maart en april wegens de slechte vooruitzichten.

Dat komt omwille van enkele factoren. De vraag naar olie daalt door het coronavirus, vooral omdat China niet aan de volle 100 procent aan het draaien is. De economie gaat dit kwartaal wellicht ‘amper’ groeien met 3,5 procent, wat uiteraard een impact heeft op de wereldeconomie.

Anderzijds zijn de olievoorraden in de Verenigde Staten van Amerika aan het toenemen, de combinatie tussen grotere voorraden en een lagere vraag naar olie is bijzonder slecht voor de olieprijzen. De impact van het coronavirus op de wereldeconomie is serieus te nemen.

Productiebeperking?

De OPEC heeft de vooruitzichten van de vraag naar olie al bijgesteld naar beneden. Ze verwachten dat er 200.000 vaten olie per dag minder zal zijn in de eerste helft van dit jaar. De Joint Technical Committee van de OPEC raadt aan om 600.000 vaten per dag minder te produceren.

Maar analisten van S&P vrezen dat dit geen effect gaat hebben op de olieprijzen de komende maanden. Er is teveel angst bij beleggers en de vraag naar olie heeft een te zware klap gekregen. Ze zien wel mogelijkheden dat de oliemarkt vanaf de zomer goed gaat herstellen.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.