Nederland - 20 augustus 2021 - Beursbrink

Angst doet olieprijzen dalen naar laagste niveau sinds mei

door STIJN

De olieprijzen zijn nu al zes dagen op rij aan het dalen en noteren op het laagste niveau sinds de maand mei. Er zijn enkele factoren die flink wat druk leggen op de oliemarkt, namelijk de angst voor een vertraging van het economische herstel en de Amerikaanse centrale bank die vroeger dan gepland hun opkoopprogramma gaat afbouwen.

Zes dagen op rij in het rood, zo vergaat het de olieprijzen. De verkoopgolf op de oliemarkt heeft de prijzen naar het laagste niveau sinds de maand mei geduwd. De financiële markten zitten eventjes in het slop en dat is voor olie niet anders. Voornamelijk de angst voor een vertraging van het herstel van de wereldeconomie en de acties van de Federal Reserve wegen zwaar door.

WTI futures voor de levering in september daalden met 2,7 procent naar 63,69 dollar, het laagste niveau sinds 21 mei. De internationale benchmark Brent daalde 2,61 procent tot 66,45 dollar per vat. Zowel WTI als Brent boekten hun langste dagelijkse verliesreeks sinds februari 2020.

De Amerikaanse dollar steeg in waarde nadat de Amerikaanse centrale bank had gehint dat ze eerder dan gepland hun stimuleringsmaatregelen gaan terugschroeven. Een duurdere dollar maakt olie minder aantrekkelijk omdat het voor andere valuta duurder is om olievaten te kopen.

Angst

Analisten bij Commerzbank benadrukken dat de ‘teleurstellende’ economische gegevens uit China doen vrezen dat het herstel van de wereldeconomie gaat vertragen. Dit heeft een directe invloed op de vraag naar olie. Daarenboven zorgt een lagere vraag voor een toename van het aanbod.

Concerns about demand due to the global spread of the Delta variant are continuing to preclude any higher prices. Though the summer driving season still has three weeks to go, it is already clear that it will not meet the high expectations.

Volgens Ed Moya, senior analist bij Oanda, is er nog teveel onzekerheid en twijfel inzake de vraag naar olie de komende maanden. De risico’s op de oliemarkt lijken te zijn toegenoemen gezien de ontwikkelingen omtrent de wereldeconomie en de Federal Reserve. Het blijft ook afwachten wat de delta variant gaat doen als meer landen hun strenge maatregelen gaan versoepelen.

Bronnen: Pippa Stevens – CNBC

Foto: Dr StClaire – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.