Nederland - 19 maart 2020 - Beursbrink

Olieprijzen het laagst sinds 2003

door STIJN

De olieprijzen hebben hun laagste niveau bereikt sinds 2003. De impact van het coronavirus op de wereldeconomie is desastreus voor de oliemarkt, vooral omdat veel landen in lockdown zijn en dus ook bedrijven helemaal niet operationeel zijn. De vraag naar olie daalt iedere week en dat doet beleggers het vertrouwen verliezen in olie.

Het gaat niet goed op de oliemarkt, de prijzen zijn gedaald naar een bijzonder laag niveau. In april 2003 noteerden de prijzen rond de 25 dollar per vat, dat is ook momenteel het geval. Olie krijgt rake klappen door de impact van COVID-19 op de wereldeconomie. Men vreest voor een sterke vertraging en dus ook een gedaalde vraag naar olie. De vraag is in hoeverre de vraag gedaald is.

De laatste keer dat olie zo laag noteerde, was toen de USA Irak was binnengevallen en China aan het opklimmen was als snelgroeiende economie. In der tijd zorgde dit nog voor een piek in de vraag naar olie. Brent en WTI zitten nu al een tijdje in een neerwaartse trend.

The oil demand collapse from the spreading coronavirus looks increasingly sharp.

Goldman Sachs voorspelt dat Brent naar 20 dollar per vat zal gaan in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat zijn prijzen die teruggaan tot 2002… De Amerikaanse zakenbank voorspelt dat de vraag naar olie met ongeveer 8 miljoen vaten per dag gaat dalen tegen het einde van deze maand.

Het probleem op de oliemarkt is nog groter geworden nu de OPEC en zijn bondgenoten niet zijn overeengekomen over een nieuwe productiebeperking. De omgekeerde beweging is echter waar, het Saoedische Aramco gaat nu nog meer olie produceren om het marktaandeel te vergroten.

Bronnen: The Hill

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.