Nederland - 22 oktober 2021 - Beursbrink

Olieprijzen blijven zweven in de buurt van 83 dollar

door STIJN

De olieprijzen hebben het deze week ‘moeilijk’ gehad, in die zin dat de rally even werd gepauzeerd. De WTI crude begon de handelsweek aan 83 dollar en gaat ‘em wellicht ook afsluiten of datzelfde niveau. Hoewel het einde van de week er veelbelovend uitziet met een herstelbeweging en een ‘bullish’ sentiment door het beperkte olieaanbod.

Er beweegt niet zoveel op de oliemarkt deze week. Olieprijzen noteren gemiddeld rond de 83 dollar, nog altijd op het hoogste niveau van de afgelopen jaren. In het midden van de week leek het er op dat de olieprijzen zouden dalen richting 80 dollar echter kwam er een herstelbeweging door het krappe aanbod. Hierdoor keerde het sentiment en kwam de 83 dollar opnieuw in zicht.

De prijzen worden ondersteund door zorgen over de energiecrisis in China, waar de vraag naar energie veel hoger is dan het aanbod. Ook in India en Europa zien we zulk scenario waar energieleveranciers hun generatoren moeten overschakelen van gas naar olie en diesel.

Stijgende prijzen

Daarenboven staat de winter voor de deur. Het is moeilijk om te voorspellen wat voor winters we gaan krijgen, toch verwachten ze in de Verenigde Staten van Amerika dat de winter deze keer warmer zal zijn dan gewoonlijk. Ravindra Rao, vicepresident bij Kotak Securities, verwacht niet meteen dat de olieprijzen zullen dalen. Dat kan volgens hem alleen als de energiecrisis stopt.

Crude oil’s sharp rise may make it vulnerable to profit taking, however, a substantial correction may not happen unless global energy crisis subsides. Global gas and coal prices have eased but concerns persist with tighter market and higher demand winter season around the corner.

En dat ziet hij niet meteen gebeuren. De vraag naar energie gaat de komende maanden toenemen door het winterseizoen en de OPEC+ houdt hun olieproductie nagenoeg ongewijzigd. Deze combinatie zorgt ervoor dat olieprijzen stevig ondersteund worden en gerust nog hoger kunnen.

Bronnen: Shadia Nasralla – Reuters

Foto: Rudy and Peter Skitterians – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.