Nederland - 15 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Aanbod verhogen is beste manier om olieprijzen te stabiliseren’

De beste manier om de olieprijzen te stabiliseren en de wereldeconomie te beschermen tegen een recessie, is het aanbod op de oliemarkt vergroten en alternatieven te zoeken voor Russische olie. De situatie zoals ze nu is, zorgt voor een tragere groei van de wereldeconomie, een hogere inflatie en meer kans op een recessie.

Er is een manier om de wereldeconomie een duwtje in de rug te geven en de problemen te verlichten, en het begint allemaal op de oliemarkt. Volgens Mathias Corman, secretaris-generaal bij de OECD, zou het een hele grote hulp zijn mocht het aanbod op de oliemarkt vergroot worden.

It’s leading to slower growth, higher inflation, higher energy prices, higher food prices, food security challenges, so the world would clearly be better off if Vladimir Putin stopped this war.

Corman bevestigde dat de Russische agressie tegen Oekraïne een grote last is voor de hele wereld. Poetin is verantwoordelijk voor de problemen die er momenteel zijn inzake olieprijzen, hoge voedselprijzen, stijgende consumentenprijzen en noem maar op. De kans dat Poetin de oorlog op korte termijn zal eindigen, is bijzonder klein. Daarom moet men op zoek naar andere manieren.

Maatregelen

Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen raadt aan om een limiet te zetten op de Russische olieprijzen als middel om de inflatie af te koelen. In de maand juni steeg de inflatie namelijk naar 9,1 procent, een schrikwekkende stijging die de Fed dwingt agressief te blijven.

A price cap on Russian oil is one of our most powerful tools to address the pain that Americans and families across the world are feeling at the gas pump and the grocery store right now.

De G20 zit momenteel ook samen in Indonesië om onder andere de situatie te bespreken en aan te pakken. Volgens Corman zijn er verschillende mogelijkheden om de uitdagingen het hoofd te bieden gezien de open wereldeconomie. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de rest van de wereld hun krachten bundelt en samenwerkt om de impact te verzachten.

Bronnen: Goh Chiew Tong – CNBC

Foto: CIFOR – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.