Energy - 13 juli 2018 - Commodities

Olieprijs staat bloot aan tegengestelde factoren

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs staat bloot aan diverse tegengestelde factoren, waarmee het allerminst zeker is of de opwaartse trend houdbaar is. Dit bleek vrijdag uit een energiemonitor van ABN AMRO.

De belangrijkste van die factoren betreffen enerzijds de stijgende mondiale vraag naar olie en anderzijds een mogelijke handelsoorlog waarmee die vraag getemperd kan worden.

ABN AMRO verwacht op de korte termijn een neerwaarts risico, maar geeft voor de lange termijn de opwaartse risico’s de meeste kans.

ABN AMRO betoogt dat de afgekondigde productieverhoging door oliekartel OPEC weinig effect zat hebben, omdat sancties tegen Iran en productieverstoringen in bijvoorbeeld Libië en Venezuela voor druk zorgen. ABN AMRO verwacht voor de komende maanden een daling van de productie op mondiaal niveau met 1,5 miljoen vaten per dag en in combinatie met enkele andere factoren kan dit zorgen voor een opwaartse prijsdruk.

De productie van de Verenigde Staten bereikte ondertussen recordhoogtes, maar ABN AMRO zet vraagtekens bij de houdbaarheid van deze productietoename. “Het laag hangende fruit is inmiddels wel geplukt.”

De bank ziet de toenemende kansen op een handelsoorlog terug in de daling van de olieprijs. Alleen deze week al daalde de olieprijs met 6,5 procent op één dag als gevolg van de aankondiging van nieuwe Amerikaanse heffingen op Chinese goederen.

“Als zo’n handelsoorlog ook daadwerkelijk de mondiale economie gaat raken, en daarmee de vraag naar olie doet afnemen, zal ook de olieprijs minder opwaartse druk ondervinden. Marktposities op verdere prijsstijgingen zullen worden verkocht en als gevolg van deze nieuwe situatie kan men zelfs gaan speculeren op prijsdalingen. In dat geval komen we in een risicoscenario dat uitgaat van aanzienlijke lagere olieprijzen”, aldus ABN AMRO vrijdag.

Voor de korte termijn verwacht ABN AMRO dat marktspeculatie steeds belangrijker wordt voor de richting van de olieprijs. Volgens de bank blijkt dit uit het aantal uitstaande contracten. Tien jaar geleden kwamen de nettoposities, het saldo van long en short posities, uit op ongeveer nul, nu ligt de uitstaande nettopositie op ongeveer zeven keer de mondiale vraag per dag.

Voor de langere termijn spelen fundamentele zaken zoals vraag en aanbod in de visie van ABN AMRO nog altijd een belangrijke rol bij het bepalen van de richting van de prijs.

De tegenstrijdige elementen van invloed bepalen dat ABN AMRO zijn olieprijsraming handhaaft. Een vat Brent noteert in die prognoses aan het eind van dit jaar 75 dollar, een vat West Texas Intermediate 70 dollar.

Een september 2018-future voor een vat Brent noteerde vrijdag 1,1 procent lager op 73,64 dollar. Een augustus 2018-future voor een vat West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 70,14 dollar.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.