Nederland - 14 maart 2021 - Energie

‘Olie naar 100 dollar per vat’

door STIJN

De olieprijzen zijn op weg om hun prijsniveau van 2014 te evenaren. De positieve vooruitzichten omtrent het herstel van de wereldeconomie zijn duidelijk gunstig voor de oliemarkt en aandelen uit de energiesector, meer bepaald die van oliebedrijven. Verschillende analisten verwachten dat de olieprijzen kunnen stijgen tot 100 dollar per vat.

De energiesector gaat wellicht zijn beste kwartaal ooit af te ronden met een rendement van 40 procent jaar op jaar. Daar heeft de sterke stijging van de olieprijzen iets mee te maken gezien het herstel op de oliemarkt en de positieve vooruitzichten omtrent de wereldeconomie.

De WTI crude en de Brent crude zitten nu al sinds oktober vorig jaar in een sterke opwaartse trend. Toen was een vat WTI crude nog 35 dollar waard terwijl een vat nu 65,56 dollar waard is. Ook de Brent noteert fors hoger dan een half jaar geleden, namelijk op 69,18 dollar per vat. Craigh Johnson, analist bij Piper Sandler, verwacht nog veel opwaarts potentieel voor de oliemarkt.

I could actually see a number that could be north of 100 in the next, say, six to … 12 months from here.

Opwaarts momentum

Ook de Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) herleeft van een moeilijk 2020. Volgens Johnson is er sprake van een dubbele bodem op de energiemarkt inclusief ‘higher lows’. Dit signaleert een sterke opwaartse trend en creëert goede vooruitzichten voor de komende 6 tot 12 maanden.

We’re getting a multi-year reversal in terms of the performance of the XLE compared to the S&P 500. Clearly, there are some very positive trends happening here. These are longer-term themes and trends that are starting to unfold.

Aandelen van oliebedrijven zijn dan ook sterk aan het presteren de afgelopen maanden. Royal Dutch Shell, BP, Eni en noem maar op, al deze aandelen zijn sinds hun dieptepunt in oktober ondertussen sterk hersteld en lijken de komende maanden nog opwaarts potentieel te hebben.

Bronnen: CNBC

Foto: SatyaPrem – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.