Nederland - 11 mei 2022 - Beursbrink
door STIJN

NOPEC-wet kan olieprijzen doen stijgen

Het systeem dat de OPEC hanteert, wordt onder vuur genomen door de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben een NOPEC-wet voorgesteld die tegen de alliantie van olieproducerende landen is. Ze willen consumenten op deze manier beschermen van kunstmatige prijsstijgingen op de energiemarkt. De OPEC waarschuwt voor de gevolgen.

De No Oil Producing and Exporting Cartels (NOPEC) wet, een voorstel dat al decennia oud is en nu nieuw leven krijgt ingeblazen door de omstandigheden, zou de Amerikaanse bevolking moeten behoeden van gemanipuleerde en kunstmatige prijsstijgingen op de energiemarkt.

Maar bij de OPEC verwachten ze net het omgekeerde, namelijk nog meer choas op de oliemarkt en veel hogere olieprijzen. VAE minister van Energie Suhail Al Mazrouei waarschuwt niet te morrelen aan het bestaande systeem omdat de olieprijzen met 200 tot 300 procent zouden kunnen stijgen.

If you hinder that system, you need to watch what you’re asking for, because having a chaotic market you would see … a 200% or 300% increase in the prices that the world cannot handle.

Olieproductie

De Amerikanen, maar ook Japan en andere olieconsumerende landen, hebben de druk op de OPEC opgevoerd omdat de alliantie niet van plan is meer olie te produceren. Nu de olieprijzen zo hoog noteren, is een verhoogd aanbod meer dan welkom. Niet alleen omdat de energieprijzen dan zullen dalen, maar ook de inflatie. En laat dat laatste nu net een probleem zijn op de markten.

We, OPEC+, cannot compensate for the whole 100% of the world requirement. How much we produce, that is our share. And, actually, I would bet that we are doing much more.

Al Mazrouei beaamde dat sommige olieproducerende landen moeite hebben om de afgesproken productiequota’s te halen. Maar hij benadrukte ook dat de OPEC alles in het werk stelt om te voldoen aan de globale vraag naar olie. De Saoedische minister van Energie prins Abdulaziz bin Salman voegde er aan toe dat zowel OPEC als niet-OPEC-leden moeten samenwerken om de energiecrisis op te lossen en dat een NOPEC-wet in de USA niet nodig is.

Bronnen: Karen Gilchrist – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.