Americas - 27 december 2021 - Aandelen

Nieuwe records op Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet na een lang kerstweekend, ondanks een hoog aantallen besmettingen met het coronavirus.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,3 procent in het groen. De technologie-index Nasdaq wijst op een 0,5 procent hogere opening.

Vrijdag was Wall Street gesloten voor kerstavond en donderdag sloot de S&P500 nog op een record. Aziatische en Europese markten lieten maandag weinig richting zien.

Beleggers kijken naar de dreiging die uitgaat van de omikron-variant van het coronavirus voor de wereldeconomie. In de Verenigde Staten is het aantal besmettingen door de omikron-variant hoger dan tijdens de delta-variant in de zomer, meldde CNN. Bloomberg meldde een recordaantal nieuwe besmettingen in de staat New York op vrijdag.

Meer dan 1.000 vluchten werden geannuleerd in het kerstweekend en bijna 4.000 waren vertraagd, door personeelstekorten door de grote aantallen besmettingen. Het gaat hier om vluchten binnen de Verenigde Staten, maar ook vanuit en naar de VS.

Wereldwijd zijn er inmiddels 5,4 miljoen doden door de coronaviruspandemie waarvan meer 816.000 in de Verenigde Staten. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen over de afgelopen zeven dagen steeg naar een zeer hoog niveau van 214.499 zondag, en zou nog verder kunnen stijgen, maar het aantal doden was vrij stabiel en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen .

Marktanalist Jeffrey Halley van Oanda stelt dat de markten hebben ingeprijsd dat de omikron-variant minder gevaarlijk is dan eerdere varianten, maar dat de verstoring van goederen en diensten door het isoleren van besmette medewerkers, met name in de luchtvaart, tot nu toe de voornaamste impact lijkt te zijn.” Het algemene verhaal van herstel van de pandemie in 2022 is nog intact, meende Halley.

Er zijn deze week weinig economische berichten of bedrijfsnieuws om richting te geven aan de beurzen.

Aandelen van luchtvaartmaatschappijen zoals United Airlines, Delta Air Lines en American Airlines stonden onder druk in de handel voorbeurs, met dalingen van 2 tot 3 procent. Ook cruisemaatschappijen lijken een lastige dag tegemoet te gaan. De aandelen Carnival en Royal Caribbean Cruises openen vermoedelijk meer dan 2 procent lager.

FuelCell Energy en Posco hebben een akkoord bereikt en vrijwel alle claims tussen de twee zijn daarmee van tafel. FuelCell lijkt tot 6 procent hoger van start te gaan.

De olieprijzen waren verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,9 porcent tot 73,14 dollar. Een vat Brent-olie kostte 76,27 dollar.

De gasprijs in Europa daalde sterk, na de piek vorige week. De gasprijs daalde maandagochtend 12 procent tot 97,35 euro voor een Megawattuur.

De euro/dollar noteerde op 1,1312. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er 1,1335 op de borden.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag op recordniveau. De S&P 500 steeg 0,6 procent naar een record op 4.725,79 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 35.950,56 punten en de Nasdaq eindigde 0,9 procent in de plus op 15.653,37 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.