Nederland - 31 augustus 2022 - Azië
door STIJN

Mijnbouwers hebben vertrouwen in Chinese stimulus

China’s grootste ijzerertsleveranciers zijn optimistisch over de plannen van Peking om beleidsvormen en stimulansen uit te rollen om de staalindustrie te ondersteunen nu het land te kampen heeft met economische tegenwind en een moeilijke vastgoedsector. Men verwacht dat de vraag naar ijzer en staal zal toenemen de komende kwartalen.

De Chinese economie zit een beetje in het slop, de vooruitzichten van een economische groei van 5,5 procent dit jaar zijn naar alle waarschijnlijkheid niet meer haalbaar. De consensus is een groei van 2,8 tot 3,3 procent groei en dat is voelbaar bij mijnbouwers en in de staalindustrie. Toch vreest men in deze sector niet omwille van het stimulusbeleid dat Peking gaat uitrollen.

Vorige week introduceerde de Chinese overheid een pakket van 300 miljard yuan (44 miljard dollar) om te investeren in infrastructuurprojecten, dat bedrag komt bovenop de 300 miljard yuan die eind juni reeds werd aangekondigd. Elizabeth Gaines, algemeen directeur bij Fortescue, verwacht dat China dit jaar evenveel staal gaat produceren dan vorig jaar.

The market is cyclical, it is generally determined by the outlook for steel production in China … and we saw China last year, produced just over a billion tons of crude steel.

Staal

Een afname en daling van de vraag naar en de productie van staal kan duiden op een verzwakking van de Chinese economie. Het kan dus nadelig zijn voor de inkomsten van ijzerertsmijnen die afhankelijk zijn van de Chinese markt, de grootste ijzerertsverbruiker ter wereld.

Ondanks de volatiele vraag naar staal in China tot nu toe als gevolg van de lockdowns, bereikte Fortescue’s ijzerertsvoorraden een record van 189 miljoen ton in het boekjaar 2021/2022, waardoor het bedrijf zijn op één na hoogste winst kon behalen van 17 miljard dollar voor dezelfde periode.

Een woordvoerder van Fortescue zei dat, ondanks de onzekerheden omtrent China’s staalproductie, ze vertrouwen hebben in het stimulerlingsbeleid van de Chinese overheid. Vooral nu de lockdowns aan het verminderen zijn en de infrastructuursprojecten toenemen. Andere ijzerertsleveranciers, zoals BHP, zeiden ook optimistisch te zijn voor de komende kwartalen.

Bronnen: Su-Lin Tan – CNBC

Foto: U.S. Gov – RawpixelLicense

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.