Europa - 28 april 2020 - Beursbrink

Meningen verdeeld over verdere stimulus ECB

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De meningen zijn verdeeld over de vraag of de Europese Centrale Bank donderdag meer stimuleringsmaatregelen aankondigt om de economische impact van het coronavirus te bestrijden. Dit blijkt uit commentaar van analisten en economen die vooruitblikken op het rentebesluit.

Omdat de ECB de afgelopen weken al meerdere malen ingreep, verwacht UBS geen betekenisvolle nieuwe maatregelen. Econoom Reinhard Cluse denkt dat de focus zal liggen op de economische schade tot nog toe en eventuele toekomstige beleidsmaatregelen als de crisis verergert. UBS verwacht dat de ECB het 750 miljard euro bedragende Pandemic Emergency Purchase Program pas in de tweede helft van 2020 zal uitbreiden.

Analisten van Barclays denken wel dat de ECB donderdag meer stimuleringsmaatregelen bekend zal maken, waaronder een verhoging van het PEPP met 50 miljard dollar, de belofte om de opbrengst van afgeloste obligaties te herinvesteren en een verlenging van de speciale herfinancieringsoperaties tot na juni.

Economen van Nomura sluiten niet uit dat de ECB de rentes donderdag verlaagt. Dat is één van de weinige maatregelen die de centrale bank de afgelopen tijd niet nam. En dus staat de depositorente nog steeds op 0,50 procent negatief, de beleningsrente op 0,25 procent en de basisrente op 0,00 procent.

“We verwachten dat de ECB de rentes met 20 basispunten verlaagt, dat de groeiverwachtingen een scherpe krimp laten zien in het eerste kwartaal en dat de inflatie [in de nieuwe voorspelling van de ECB] uitkomt dicht bij het nulpunt”, aldus Nomura.

Bij Pimco verwachten ze geen verregaande maatregelen. De ECB zal vooral benadrukken dat het bereid is om alles te doen wat nodig is, denkt senior portfolio manager Konstantin Veit.

Ook econoom Carsten Brzeski van ING rekent op stevige taal en de bevestiging dat de ECB klaar staat om het PEPP te verhogen en uit te breiden. Daarmee kan de centrale bank de markt mogelijk tevreden houden tot juni.

Brzeski sluit de aankondiging van nieuwe maatregelen niet helemaal uit, “maar met een sterke en overtuigende boodschap van Lagarde donderdag” koopt de ECB wat tijd.

De centrale bank zal echter een herhaling van de vergadering in maart willen voorkomen, toen de communicatie van voorzitter Christine Lagarde te wensen overliet, wat resulteerde in een flinke verkoopgolf op de aandelenmarkten en in het bijzonder bankaandelen.

De ECB maakt zijn rentebesluit donderdag om 13:45 uur bekend. Om 14:30 uur volgt een toelichting van voorzitter Lagarde.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments