Nederland - 7 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Markt voorziet hoger bedrijfsresultaat voor SBM Offshore

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore zal woensdag voorbeurs naar verwachting over de eerste helft van het jaar een licht lagere omzet rapporteren, maar met een hoger bedrijfsresultaat. Dit verwachten door de oliedienstverlener zelf geraadpleegde analisten.

Volgens de Directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, zoals ook de inkomsten daadwerkelijk worden gegeneerd, boekte SBM Offshore in de eerste zes maanden van 2017 volgens negen analisten een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 379,0 miljoen dollar, in vergelijking tot 327,0 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep boekte de oliedienstverlener naar verwachting een nettowinst van 37,4 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 38,0 miljoen dollar een jaar eerder.

De omzet bedroeg afgelopen halfjaar volgens de ramingen van tien analisten 901 miljoen dollar, in vergelijking tot 939 miljoen dollar een jaar eerder. Voor de divisie Turnkey wordt een daling van de omzet voorzien van 338 miljoen dollar in de eerste helft van 2016 maar 109 miljoen dollar het afgelopen half jaar. Voor de tak Lease & Operate wordt daarentegen een stijging van de omzet voorzien van 600 miljoen naar 763 miljoen dollar.

Recent meldde SBM Offshore een akkoord op hoofdlijnen te hebben bereikt met een groep verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme. SBM Offshore ontvangt een bedrag van 247 miljoen dollar. Dit bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. De definitieve overeenkomst wordt naar verwachting binnen enkele weken geformaliseerd, zeiden de Schiedammers toen.

Verder kan SBM Offshore vragen verwachten over de verkoop van FPSO Turritella aan Royal Dutch Shell voor 1 miljard dollar. De Vereniging van Effectenbezitters vroeg de oliedienstverlener om opheldering over deze deal. De verkoop kwam volgens de VEB als een verrassing. Het jaarverslag en de kwartaalrapportages van SBM Offshore melden namelijk niets over het bestaan van een optie voor Shell om tot een aanschaf over te gaan. Daarbij is volgens de VEB onduidelijk hoe de verkoopprijs tot stand kwam.

Ook zal er wederom aandacht zijn voor de voortgang in Brazilië met de smeergeldaffaire waarbij SBM Offshore betrokken is.

Outlook

SBM Offshore herhaalde bij de cijfers over het eerste kwartaal de outlook voor heel 2017. De oliedienstverlener voorziet een omzet van circa 1,7 miljard dollar, waarbij voor de divisie Turnkey een omzet wordt verwacht van 0,2 miljard dollar. Voor de divisie Lease & Operate wordt een omzet voorzien van 1,5 miljard dollar.

Analist Martijn den Drijver van NIBC noemde het concern, dat installaties maakt voor de productie en opslag van olie- en gasproducten, na een update van zijn economische model, één van de sterkste, zo niet de sterkste, in zijn segment. “De markt voor FPSO’s trekt geleidelijk aan en SBM is goed gepositioneerd om daar van te profiteren”, aldus Den Drijver.

Volgens de analist van NIBC heeft SBM Offshore inmiddels de financiële ruimte om een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 100 miljoen tot 150 miljoen euro aan te kondigen. Dit gebeurt vermoedelijk bij de halfjaarcijfers, verwacht Den Drijver. NIBC hanteert een koersdoel van 19,50 euro met een Koopadvies.

Het aandeel SBM Offshore noteerde maandag op een groen Damrak 1,1 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.