Nederland - 5 augustus 2019 - Aandelen

Aandeel Shell krijgt rake klappen door kwartaalrapport

door STIJN

Het is een lastig tweede kwartaal geweest voor het Nederlands-Britse Royal Dutch Shell. Uit hun kwartaalrapport blijkt dat de helft van de nettowinst in rook is opgegaan door de omstandigheden op de oliemarkt en de vertraging van de wereldeconomie. Het aandeel krijgt ook rake klappen door het teleurstellende nieuws, op twee dagen tijd ging het aandeel van 28,54 euro naar 26,28 euro.

De olie- en gasgigant moest helaas minder goed nieuws melden bij het publiceren van hun kwartaalrapport. Royal Dutch Shell maakte tijdens het tweede kwartaal ‘amper’ 3 miljard dollar nettowinst komende van 6 miljard dollar ongeveer een jaar geleden. Het nieuws werd niet goed onthaald op de financiële markten, het aandeel zakte van 28,54 euro naar 26,28 euro.

Analisten hadden voorspeld dat Shell minder winst ging draaien tijdens het tweede kwartaal maar die verwachtingen werden meer dan ingelost, tot grote ergernis van beleggers en investeerders. Shell presteerde tijdens het tweede kwartaal dus slechter dan de analisten hadden voorspeld.

Oliesector

De omzet ging van 90,5 naar 83,7 miljard dollar. Toch lijkt topman Ben van Beurden zich geen zorgen te maken over de evolutie. Hij beaamt dat de resultaten geen goed beeld vormen op dit moment maar dat het bedrijf zich kranig houdt gezien de omstandigheden op het wereldtoneel.

Daarenboven hebben ze voldoende slagkracht om deze hindernissen te overwinnen. Ze hebben namelijk 2,75 miljard dollar ter beschikking die vermoedelijk ingezet zal worden om hun eigen aandelen in te kopen de komende maanden. Verder blijven ze volop investeren ondanks de financiële tegenslag en de minder goede vooruitzichten op de oliemarkt.

De teleurstellende resultaten zijn sector gebonden, ook concurrenten Eni, Total en Equinor presteerden minder goed in dezelfde periode. De commotie op de oliemarkt en de vertraging van de wereldeconomie wegen zwaar op de resultaten van de olie- en gasproducenten. Het is dus de hoelang deze sector de situatie aankan en hoe de resultaten van het derde kwartaal er zullen uitzien.

Bronnen: AD

Foto: Open Grid Scheduler – Flickr 

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.