Nederland - 5 juni 2019 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen blijven dalen door Amerikaanse voorraden

De prijs per olie is al enige tijd aan het dalen en het lijkt niet dat er verandering in gaat komen. Verrassend genoeg zijn de Amerikaanse olievoorraden gestegen de afgelopen week. Wat ook niet helpt, is het commentaar van het hoofd van de Russische staatsolieproducent Rosneft… die twijfelt namelijk aan de afspraak met de OPEC om het aanbod in te perken.

Een flinke daling op een vrij korte tijd, de olieprijs (WTI crude) is gezakt van 66 dollar per vat naar 53 dollar per vat op amper anderhalve maand tijd. De daling is er omdat men vreest voor een vertraging van de wereldeconomie met als logisch gevolg dat ook de vraag naar olie achteruitgaat.

Het helpt natuurlijk niet dat de voorraden ‘crude oil’ gestegen zijn met 3,5 miljoen vaten per week tijdens de laatste week van de maand mei. Analisten hadden namelijk een daling verwacht van 850.000 vaten olie, door de stijging staat de teller nu op 478 miljoen vaten ruwe olie per week.

Neerwaartse druk

De officiële cijfers volgen in de loop van deze week en zullen gepubliceerd worden door de Energy Information Administration (EIA). Volgens Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management, kunnen de officiële cijfers nog meer neerwaartse druk zetten op de olieprijzen.

It was a very bearish number and if confirmed by the EIA it will hammer prices.

Om het evenwicht te bewaren op de oliemarkt, hebben verschillende olieproducerende landen een overeenkomst om de productie van olie in te perken waardoor de vraag en het aanbod op elkaar worden afgestemd. Maar Igor Sechin, hoofd van de Russische oliegigant Rosneft, slaat een kritische noot over deze afspraken en trekt de acties om de olieproductie in te perken in twijfel.

Does it make sense for Russia to reduce oil output if the U.S immediately takes our market share. We have to defend our market share.

De reden waarom hij dit zegt, is omdat hij ziet dat de Amerikanen hun marktaandeel aan het inpalmen zijn vermits zij hun olieproductie niet terugschroeven. Op deze manier worden de prijzen uiteraard neer beneden geduwd gezien de aanbodzijde nu lijkt te gaan toenemen tegenover een mindere vraag.

Bronnen: CNBC

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1] – CC BY 3.0 br

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.