Nederland - 26 juli 2019 - Beursbrink

Legale marihuana als vervanger voor alcohol, tabak blijft buiten ‘gevaar’

door STIJN

In de Verenigde Staten van Amerika is de groene golf momentum aan het krijgen, steeds meer staten legaliseren medicinale én recreatieve marihuana. Deze laatste zou 22 miljard dollar per jaar kunnen genereren, maar niet iedereen is daar even gelukkig mee. De alcoholindustrie vreest marktaandeel te verliezen aan recreatieve marihuana.

Recreatieve marihuana, steeds meer staten in de USA zijn er voor te vinden. Op dit moment zijn ze met elf waar inwoners marihuana mogen bezitten en roken. Maar wat brengt dit teweeg op grote schaal? Wat als in heel het land recreatieve marihuana legaal is? Dat scenario zien alcoholproducten liever niet gebeuren, blijkt uit een artikel uit ‘Marketing Science’ van het blad INFORMS.

It appears the alcohol industry has valid reason to be concerned about legal marijuana and may need creative strategies to avoid market decline if it passes.

Alcohol in gevaar, tabak niet

Pengyuan Wang, assistent professor in het Terry College of Business aan de universiteit van Georgia, zegt dat de studie aantoont dat zoektermen voor alcohol met 11 procent zijn gedaald terwijl die voor tabak met 8 procent zijn gestegen. Alcoholproducten trekken aan de alarmbel.

Het aantal ‘hits’ voor recreatieve marihuana is met 17 procent gestegen en de trend is opwaarts dus met der tijd zal dat percentage gaan stijgen. Dit is ook afhankelijk van hoeveel Amerikaanse staten hun drugbeleid aan het herzien zijn om recreatieve marihuana te kunnen legaliseren.

De Amerikaanse alcohol- en tabaksmarkt is ongeveer 300 miljard dollar waard. Beide sectoren zijn geen voorstander van legale recreatieve marihuana omdat het marktaandeel zou kunnen inpalmen, hoewel de tabaksproducten hun mening beter herzien gezien de resultaten van het onderzoek.

Hoewel tabak en sigaretten het zwaar hebben door de gezondheidsproblemen die ze veroorzaken, lijkt recreatieve marihuana als reddingsboei te kunnen fungeren in deze moeilijke tijden. De verkoopcijfers van tabak, die momenteel onder druk staan, zouden ondersteund kunnen worden.

Bronnen: ScienceDaily

Foto: Quote Catalog Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.