Nederland - 11 september 2020 - Beursbrink

Lage olieprijzen doen OPEC+ twijfelen over strategie

door STIJN

De oliemarkt heeft het moeilijk maar dankzij de inspanningen van de OPEC+ is de situatie enigszins gestabiliseerd. Toch lijkt het effect zijn limiet te hebben bereikt vermits de olieprijzen nu al maandenlang vastzitten tussen de 40 en 46 dollar per vat. Moet de OPEC+ nog minder gaan produceren of hopen op een rebound in de vraag naar olie?

De huidige olieprijzen zijn maar net voldoende voor OPEC-landen en Rusland om hun economie te ondersteunen. Van zodra de prijs per vat onder de 40 dollar duikt, komen deze landen ‘in de problemen’. De OPEC+ heeft tot nu toe al redelijk wat inspanningen gedaan om de markt te stabiliseren. Hun productiebeperkingen hebben de prijzen reeds een flinke duw in de rug gegeven.

Maar nu lijkt het alsof er nog meer nodig is want de olieprijzen zitten nu al enkele maanden vast in een horizontaal trendkanaal. Men vraagt zich nu af of de OPEC+ nog minder moet gaan produceren willen ze de olieprijzen nog meer doen stijgen. Maar dit zou ten koste zijn van hun marktaandeel.

Het grootste argument voor de OPEC+ om de olieproductie nog meer terug te schroeven, is dat alle olieproducerende landen economische problemen hebben door de lage prijzen. Russisch president Vladimir Putin zei onlangs een olieprijs van minstens 46 dollar te willen.

Geen wijziging?

Saoedi-Arabië wil echter liever vasthouden aan de huidige productieniveau’s. Ook Rusland is een grote voorstander om het marktaandeel prioriteit te geven en dus lijkt het er niet op dat een nieuwe productieverlaging er snel zit aan te komen. Dit wil zeggen dat de OPEC+ zal riskeren om grotere schulden aan te gaan en een tijd lang te worstelen met economische problemen.

Budgetten zullen moeten worden herbekeken ofwel moeten ze hun reserves aanwenden om gaten op te vullen. Het is in ieder geval een dilemma. Zullen ze kiezen voor de korte pijn en hun productieniveau’s behouden of gaan ze toch minder productie zodat de olieprijzen snel kunnen? Veel zal duidelijk worden tijdens hun volgende bijeenkomst op 30 november.

Bronnen: Oilprice

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.