Nederland - 26 juli 2018 - Aandelen

Krimpende overslag in Rotterdam drukt op Vopak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De overslag van minerale olieproducten in de Rotterdamse haven is in het tweede kwartaal met 15 procent gedaald, wat wijst op aanhoudende overcapaciteit voor tankopslagbedrijven zoals Vopak. Dat stelde Jefferies donderdag in een rapport.

Nadat het eerste kwartaal herstel liet zien, is dit een nieuwe tegenvaller voor de markttrend. De consensusverwachting voor de winst van Vopak in het tweede kwartaal ligt hierdoor ongeveer 10 procent te hoog, denken de analisten van Jefferis.

Vopak publiceert op 17 augustus zijn tweedekwartaalrapport. Jefferies voorziet een daling van het EBITDA-resultaat met 11 procent op zowel jaar als kwartaalbasis, tot 170 miljoen euro.

Dat zou komen door een 3,7 procentpunt lagere bezettingsgraad van 86 procent en een lagere EBITDA-marge.

De beperking op zwavel die vanaf 2020 gaat gelden voor stookolie leidt tot overcapaciteit in Rotterdam, Singapore en Fujairah. Vopak heeft een kwart van de mondiale capaciteit voor de opslag van stookolie, waar het bedrijf 40 tot 45 procent van zijn omzet vandaan haalt.

De bezettingsgraad voor stookolie met hoge zwavelconcentratie is ongeveer gezakt tot 50 procent, vermoedt Jefferies, tegen 90 procent in andere segmenten, omdat langetermijncontracten voor zwavelrijke stookolie niet meer worden vernieuwd.

Vopak gaat tot 40 miljoen euro investeren in een deel van deze capaciteit.

Jefferies heeft een Houden advies en koersdoel van 35,00 euro voor Vopak. Het aandeel Vopak noteerde donderdag 0,9 procent hoger op 40,42 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.