VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 9 augustus 2019 - Beursbrink

IEA verlaagt vooruitzichten vraag naar olie

door STIJN

Het International Energy Agency (IEA) heeft zijn vooruitzichten van de vraag naar olie verlaagd voor dit jaar. De grote hoofdoorzaak voor de verlaging is uiteraard de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten van Amerika. Niet verwonderlijk want de wereldeconomie wordt duidelijk beïnvloed door de verhoogde spanningen tussen de twee wereldeconomieën.

Het energieagentschap heeft zijn verwachtingen neerwaarts bijgesteld en ziet de vraag naar olie nu op 1,1 miljoen vaten per dag voor dit jaar en 1,3 miljoen vaten per dag voor volgend jaar. Dat maakt een daling in de vraag naar olie van 100.000 vaten per dag in 2019 en 50.000 vaten per dag in 2020.

In hun maandelijks rapport zei het IEA dat er een bewijs is dat de economische situatie op het wereldtoneel daadwerkelijk aan het verslechteren is. Er zijn veel grote economieën die minder goed presteren dan bijvoorbeeld vorig jaar en dat heeft een zichtbare impact op de oliemarkt.

Meanwhile, the prospects for a political agreement between China and the United States on trade have worsened. This could lead to reduced trade activity and less oil demand growth.

Daling in het verschiet

Het IEA verwacht niet snel een groei in de vraag naar olie de komende jaren maar eerder een verdere afzwakking gezien de omstandigheden. Hun verwachtingen lopen evenredig met de economische vooruitzichten van het Internationale Monetaire Fonds. Deze instelling verwacht een groei van 3,2 procent dit jaar, dat is 0,1 procent minder dan ze eerder hadden voorspeld in april.

De groei van de wereldeconomie is onlosmakelijk verbonden met de afname van olie, niet noodzakelijk met het aanbod en daar knelt het schoentje. Ongeacht wat er wordt afgenomen, blijven sommige landen (waaronder de Verenigde Staten) ongegeneerd olie en gas produceren.

Bronnen: CNBC

Foto: Paul Lowrey – Flickr – CC BY 2.0

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.