Nederland - 5 augustus 2019 - Beursbrink

Olie naar 30 dollar per vat?

door STIJN

De nieuwe importheffingen van de USA in de handelsoorlog met China kunnen zware gevolgen hebben voor de olieprijzen. Als China beslist om olie te kopen van Iran, dan zou de olieprijs kunnen zakken naar 30 dollar per vat. Een flinke prijsdaling met zware gevolgen voor olieproducerende landen. De vraag is hoe de handelsoorlog zal evolueren en hoe China hier op gaat reageren.

30 dollar per vat lijkt hoogstonwaarschijnlijk maar er is toch een kans dat we deze prijzen binnenkort op de koerstabellen zullen zien. Volgens Bank of America Merrill Lynch is dit echter wel mogelijk als de handelsoorlog blijft aanhouden en China beslist om olie te kopen van Iran, als tegenmaatregel voor de nieuwe importheffingen.

While we retain our $60 a barrel Brent forecast for next year, we admit that a Chinese decision to reinitiate Iran crude purchases could send oil prices into a tailspin.

Amerikaans president Trump besliste vorig week om een versnelling hoger te schakelen in de handelsoorlog met China. De importtarieven werden uitgebreid, geheel onverwachts want men dacht eerder dat er een voorlopig handelsakkoord (of iets dergelijks) uit de bus zou komen tijdens de onderhandelingsgesprekken.

Iraanse olie

China heeft gedreigd om tegenmaatregelen te nemen door olie te kopen van Iran in plaats van de Verenigde Staten van Amerika. Deze mededeling alleen al deed de olieprijzen dalen met 8 procent. Analisten verwachten dat de volatiliteit op de oliemarkt gaat toenemen de komende periode.

This decision would both undermine US foreign policy and cushion the negative terms-of-trade effects on the Chinese economy of rising US tariffs.

Het effect zou dan dubbel zijn, enerzijds gaat de wereldeconomie het nog moeilijker hebben om te groeien door de nieuwe importtarieven waardoor de vraag naar olie nog verder zal dalen. Anderzijds zal de afname van WTI Crude olie dalen als China opteert om Iraanse olie op te kopen.

Of olie daadwerkelijk naar 30 dollar per vat gaat zakken, is nog maar de vraag. Het is een niveau dat we alleszins eerder al hebben aangetikt in 2008 en 2016. De speculaties laten zich alvast voelen op de financiële markten. De aandelen van verschillende oliebedrijven noteren lager.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.