Nederland - 23 juli 2019 - Beursbrink

IEA: ‘Don’t expect oil prices to go much higher’

door STIJN

De verminderde vraag naar olie en de aanhoudende overvloed van olie op de aanbodzijde zal ervoor zorgen dat de olieprijzen niet veel hoger zullen gaan dan de huidige prijs. De geopolitieke spanningen die momenteel spelen, zullen daar niet veel verandering in kunnen brengen. 

 Investeerder en beleggers die verwachten dat de olieprijzen nog fors zullen stijgen de komende periode, zetten zich maar beter schrap. Beter dan dit zal het voorlopig niet worden. Dat beweert alleszins Fatih Birol, uitvoerend directeur bij het Internationale Energie Agentschap.

Prices are determined by the markets…If we see the market today we see that the demand is slowing down considerably.

Overaanbod

De voornaamste redenen waarom de olieprijzen niet meer zullen stijgen, vinden we terug bij de olieproductie en de achteruitgang van de wereldeconomie door de handelsoorlog tussen de USA en China. Deze cocktail van drukkende factoren is bijzonder nefast voor de oliemarkt. Daar kunnen zelfs de geopolitieke spanningen tussen verschillende grootmachten niets aan veranderen.

Het aanbod neemt niet alleen toe omdat de Amerikanen blijven produceren, ook in Brazilië, Irak en Libië neemt de productie toe. Deze toename zorgt voor een overvloed aan olie waardoor er een surplus is op de markt. Op dit moment is er een overschot van bijna één miljoen vaten per dag.

This surplus adds to the huge stock builds seen in the second half of 2018 when oil production surged just as demand growth started to falter. Clearly, market tightness is not an issue for the time being and any re-balancing seems to have moved further into the future.

De prijs voor WTI crude noteert momenteel rond de 56,18 dollar per vat, die van Brent crude rond de 63 dollar per vat. Het IEA denkt dus dat we rond deze prijzen zullen blijven schommelen de komende periode en dat het evenwicht op de oliemarkt eerst in balans moet worden gebracht alvorens de prijzen kunnen stijgen, met of zonder geopolitieke spanningen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Skeeze

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.