Nederland - 23 november 2022 - Beursbrink
door STIJN

Keert China terug naar ‘zero covid’?

De afgelopen dagen zijn het aantal coronabesmettingen in China alarmerend snel gestegen tot meer dan 28.000. Dat is ongeveer even ernstig als in de maand april tijdens de strikte lockdown in Shanghai. Men vreest nu dat China zal terugkeren naar het ‘zero covid’-beleid, dat zou weer een aderlating zijn voor de wereldeconomie.

Het ziet er grimmig uit voor de Chinese economie en de wereldeconomie. Het aantal coronabesmettingen in China is opnieuw aan het stijgen en dat doet vrezen dat ze hun coronamaatregelen opnieuw strenger gaan maken. De vrees voor een terugkeer naar het ‘zero covid’-beleid deed de olieprijzen in ieder geval dalen de afgelopen dagen.

Ook de reactie op de aandelenmarkten was betreurenswaardig. Larry Hu, econoom bij Macquarie, denkt dat ze niet anders kunnen dan terugkeren naar het ‘zero covid’-beleid als ze maximale veiligheid willen. Een alternatief is om tijdelijk strengere maatregelen in het leven roepen en afwachten of deze het aantal besmettingen kunnen vertragen.

China might have already passed the point of no return, as it’s unlikely to achieve zero Covid again without another Shanghai-style hard lockdown. What policymakers could do now is to slow the spread of virus, i.e. flatten the curve, by tightening the Covid controls for the time being.

Bbp

Zulke maatregelen hebben een negatieve impact op minstens 20 procent van China’s bruto binnenlands product. Onlangs waren er signalen dat de overheid van plan was om de economie stilletjes aan terug te heropenen. Maar gezien de recente ontwikkeling, lijkt dit te gaan worden uitgesteld.

Beijing has recently shown early signs of willingness to reopen, and it has rolled out some fine-tuning measures, but the reopening may be a prolonged process with discomfort.

Ting Lu, hoofdeconoom bij Nomura, merkt op dat het versoepelen van de maatregelen in Vietnam wel vlekkeloos verloopt en dat er sindsdien geen verhoogde besmettingen zijn geweest. Ook het bbp van Vietnam is sinds het versoepelen van de maatregelen gestaag hersteld.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: CDC – Pexels

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.