Nederland - 8 februari 2018 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Jefferies verlaagt koersdoel Vopak

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft het koersdoel op Vopak verlaagd van 40,00 naar 35,00 euro bij een ongewijzigde Houden aanbeveling. Dit bleek donderdag uit een analistenrapport.

“Uitdagende marktomstandigheden voor stookolie-opslag en toenemende competitieve druk bij de olie terminals, in combinatie met een valutaire tegenwind van 30 miljoen euro, zullen blijven drukken op de bezettingsgraden en de winstgevendheid”, volgens analist David Kerstens, die zijn winstraming voor 2018 verlaagde met 10 procent.

Kijkend naar de resultaten over 2017, die op 16 februari worden bekendgemaakt, voorziet Kerstens een 10 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) van 744 miljoen euro en een bezettingsgraad die met 4 procentpunt is gedaald tot 89 procent. “Dit reflecteert de uitdagende omstandigheden in de stookoliemarkt”, aldus de analist, die voor het vierde kwartaal van 2017 rekent op een daling van Vopak’s EBITDA met 12 procent tot 174 miljoen euro.

De stookoliemarkt is goed voor 14 procent van de groepscapaciteit van Vopak, maar lijdt onder strengere regelgeving omtrent het zwavelpercentage in de brandstof. Ook in 2018 voorziet Kerstens daardoor uitdagingen voor Vopak. De marktanalist rekent op een EBITDA van 722 miljoen euro, een daling van 3 procent ten opzichte van afgelopen jaar. De bezettingsgraad zal vermoedelijk met 1 procentpunt afnemen tot 88 procent.

Om de impact van de uitdagende stookoliemarkt op te vangen, zal Vopak vermoedelijk een deel van de capaciteit moeten herpositioneren. Dit zal volgens Kerstens een beperkte investering vragen, maar wel leiden tot een lagere winstgevendheid. Dit geeft reden om het koersdoel op Vopak te verlagen. Als risicofactoren voor het aandeel wees de analist onder meer op volatiliteit in de productiestroom, beperkte mogelijkheden om de capaciteit uit te breiden, politieke risico’s en valutaire tegenwind, maar ook eventuele contracten die niet worden vernieuwd.

Het aandeel Vopak sloot woensdag 3,3 procent hoger op 34,54 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.