Nederland - 19 november 2019 - Beursbrink

Is het ergste voorbij voor oliemarkt?

door STIJN

Vorige week waarschuwde het Internationale Energie Agentschap voor de moeilijkheden die de oliemarkt zal hebben in 2020. De stijgende olievoorraden en de terugvallende vraag naar olie gaan nog meer onevenwicht creëren op de oliemarkt waardoor prijzen verder kunnen dalen. Maar er is ook één mogelijkheid dat we misschien toch voor een ommekeer staan.

Stijgende voorraden en een dalende vraag naar olie doen de olieprijzen geen goed. Het IEA voorspelt voor 2020 niet veel goeds door een combinatie van deze factoren die veroorzaakt worden door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. De Amerikanen blijven onverstoord olie produceren terwijl de OPEC inspanningen doet om de olieproductie te beperken.

Door de tragere wereldeconomie wordt er ook minder olie afgenomen, het is deze combinatie die een grote druk uitoefent op de olieprijzen. Het is vooral de wereldwijde industriële sector die aan het ‘stilvallen’ is door de handelsoorlog. Deze sector verbruikt het meest olie maar omdat de activiteiten lichtjes zijn afgenomen de afgelopen maanden, hebben bedrijven minder olie nodig.

Ommekeer

Maar de kans bestaat ook dat er zich een ommekeer voordoet op de oliemarkt. De Verenigde Staten van Amerika en China zijn namelijk goed op weg om een eerste ‘trade deal’ te ondertekenen. Indien de vooruitzichten effectief verbeteren, zal de kans op een wereldwijde recessie afnemen.

Volgens de Bank of America kan een ‘partial trade deal’ het bedrijfsleven in de Verenigde Staten een flinke duw in de rug geven. Daarenboven is er ook sprake van een eventuele ‘rollback’ van de importheffingen hoewel Trump nadrukkelijk heeft gezegd hier geen gevolg aan te geven.

Eén ding is duidelijk, de toon waarop beide partijen met elkaar omgaan, is fors veranderd ten opzichte van enkele maanden geleden. Er is toenadering en er is bereidheid om de handelsoorlog een halt toe te roepen, vooral omdat beide landen ongetwijfeld de gevolgen ervan voelen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel