Nederland - 10 juni 2020 - Beursbrink

Beleggers hopen op balans op oliemarkt, prijzen zijn volatiel

door STIJN

De situatie op de oliemarkt is bijzonder volatiel, de ene dag gaat olie hoger en de andere dag gaat het zwarte goud lager. Ook deze week weet olie geen richting te kiezen. Dinsdag was een behoorlijk positieve beursdag maar op woensdag noteert olie 2 procent lager. Toch is de algemene trend van de afgelopen 30 dagen positief, WTI ging bijvoorbeeld van 25 dollar naar het huidige prijsniveau van 38 dollar omdat men hoopt op een herstel van de wereldeconomie.

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op de olieprijzen. De moeilijkheden omtrent de wereldeconomie maar ook de hoop dat de wereldeconomie aan het herstellen is. De beslissingen van de OPEC en zijn geallieerden, berichten over een mogelijke balans op de oliemarkt op korte termijn en noem maar op. Het is dus niet onlogisch dat de olieprijzen wat schommelen.

De afgelopen 30 dagen is de trend duidelijk, namelijk opwaarts. Maar sinds enkele dagen lijkt olie niet goed te weten welke richting het moet kiezen. Enerzijds zijn er nog altijd zorgen over de vraag naar het zwarte goud maar langs de andere kant is men optimistisch over het herstel van de wereldeconomie waardoor er een balans zal komen op de oliemarkt.

Balans

Deze balans zal uiteindelijk in de hand worden gewerkt dankzij de OPEC+. Door de nieuwe productiebeperkingen zal er minder aanbod zijn de komende maanden. Als de wereldeconomie dan effectief herstelt, gaat de vraag stijgen. Vraag en aanbod gaan dan dichter naar elkaar toe groeien.

Het is koffiedik kijken hoe de situatie gaat evolueren. Mochten de bedrijven betere resultaten gaan kunnen voorleggen voor het tweede kwartaal, en dus de wereldeconomie er op vooruit lijkt te gaan, dan zullen de olieprijzen vermoedelijk gaan blijven stijgen. Zolang de OPEC+ zich houdt aan de nieuwe afspraken, kan er dan in principe niet veel misgaan op de oliemarkt.

Bronnen: MarketWatch

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments