USA - 11 juli 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Investeringen in Amerikaanse schaliesector stijgen fors – IEA

(ABM FN-Dow Jones) De investeringen in de Amerikaanse schaliesector stijgen in 2017 met meer dan 50 procent, ook als de olieprijs moeite heeft om boven de 50 dollar per vat te komen. Dit meldde het Internationale Energie Agentschap dinsdag in zijn jaarlijkse rapport over de wereldwijde investeringen in de energiesector.

Als gevolg van de sterk oplopende investeringen in de schaliesector zullen de wereldwijde investeringen volgens het agentschap in olie- en gasvelden in zijn geheel dit jaar met 3 procent stijgen. Daarmee doorbreekt de sector de neerwaartse trend die in 2014 begon.

De stijging van 3 procent is vrijwel volledig het resultaat van de toename met 53 procent aan investeringen in Amerikaanse schalie-olieproducenten. Het IEA sprak tevens van “veerkrachtige uitgaven” in het Midden-Oosten en Rusland.

“Er vindt een belangrijke transformatie plaats in de wijze waarop de olie- en gassector opereert”, meldde het IEA in het rapport. “In plaats van zich te concentreren op grootschalige projecten met miljardeninvesteringen en een looptijd van tientallen jaren, is er meer aandacht voor eenvoudigere en gestroomlijnde projecten die zich in een kortere periode terugbetalen”, aldus het agentschap.

Amerikaanse schalie-olieproducenten werden gestimuleerd door een snelle stijging van de olieprijzen, volgend op het besluit van OPEC en andere grote producenten, waaronder Rusland, om de dagproductie te verlagen. De olieprijs is sindsdien echter teruggevallen naar minder dan 50 dollar per vat, rond de niveaus van voor het OPEC-akkoord.

Door de langere periode van prijzen onder de 40 dollar per vat heeft de schaliesector, één die tot voor kort werd beschouwd als een industrie met hoge kosten, de efficiëntie verhoogd en de kosten verlaagd, aldus het IEA. Hierdoor is het break-even niveau lager komen te liggen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.