Europa - 30 september 2020 - Aandelen

InsingerGilissen neemt afscheid van Shell

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) InsingerGilissen heeft de aandelen Royal Dutch Shell in zijn beheerportefeuille verkocht, omdat het energieconcern niet meer voldoet aan de eisen.

Het Aanbevolen advies blijft nog even staan, maar zal waarschijnlijk worden aangepast. Het koersdoel van 18 euro gaat zeker omlaag, schreef analist Jos Versteeg.

Shell was jarenlang een hoeksteen in de portefeuille van de vermogensbeheerder. Het dividend was een belangrijke zekerheid, maar daar kwam recent een einde aan en een nieuwe dividendverlaging valt niet uit te sluiten, volgens Versteeg.

Door de structurele daling van de olieprijs in de afgelopen jaren is het rendement op het geïnvesteerd vermogen al jaren teleurstellend, concluderen Versteeg en de eindverantwoordelijke voor de portefeuille, chief investment officer Gerwin Wijnia.

Zo is de macht van het oliekartel OPEC afgenomen door de opkomst van Amerika als grote olieproducent, en meer concurrentie betekent lagere olieprijzen.

Door de uitval van de vraag naar kerosine, omdat de coronacrisis veel vliegverkeer heeft stilgelegd, staan ook de raffinagemarges nu onder druk.

Misschien het grootste structurele probleem is de klimaatverandering en de noodzaak die dit meebrengt om minder fossiele brandstoffen te verbranden. Versteeg twijfelt of Shell we genoeg inzet op alternatieve investeringen en noemt het enthousiasme van het bedrijf voor de groeiende markt voor plastic “stuitend”.

De analist wijst op Unilever dat juist het gebruik van plastic vermindert, als beter voorbeeld.

InsingerGilissen ziet weinig kans op een snel herstel, gezien de tweede golf van de coronacrisis die er duidelijk aankomt. Veel gedragsveranderingen zullen structureel worden, zoals meer thuiswerken en minder reizen. Versteeg vermoedt dat de vraag in de komende jaren structureel gaat dalen en noemt langetermijnbeleggen in een structureel dalende markt geen optie.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.