Nederland - 7 juni 2021 - Beursbrink

Olie naar 200 dollar per vat?

door STIJN

De olieprijzen hebben de afgelopen maanden een relatief goed parcours afgelegd. De zware COVID-dip is reeds goedgemaakt met olieprijzen die noteren rond de 70 dollar per vat. Volgens Russisch vicepremier Alexander Novak is de weg nog lang. Hij is er ook van overtuigd dat de ‘road map’ van het IEA de olieprijzen naar 200 dollar per vat kan duwen.

De situatie op de oliemarkt verbetert elke maand. Van de zware dip die werd veroorzaakt door de coronapandemie is ondertussen geen spoor meer. Dat komt dankzij het herstel van de wereldeconomie en de inspanningen van de OPEC+ om minder te produceren. Russisch vicepremier Alexander Novak beweert dat deze productiebeperking vanaf augustus zal worden teruggedraaid.

Hij beweert namelijk dat de leden van de organisatie in augustus zullen beslissen om significant meer te gaan produceren. En dat is volgens hem perfect mogelijk omdat de oliemarkt nu veel robuuster is dan enkele maanden geleden. Er is een ‘goede balans’ tussen vraag en aanbod.

The current oil price is good enough for Russia. Oil prices reflect the balance of supply and demand.

200 dollar?

Daarenboven hanteert het Internationale Energieagentschap een ‘road map’ die volgens Novak een zeer ondersteund karakter heeft voor de oliemarkt. Hij verwacht namelijk dat dit de olieprijzen kan doen stijgen richting 200 dollar per vat. Het IEA vraagt dat landen geen nieuwe investeringen meer mogen doen in nieuwe olie- en gasvelden om tegen 2050 CO2-neutraliteit te bekomen.

When you deprive the business from additional investments, you have big spikes in prices.

Saad Sherida Al Kaabi, minister van Energie van Qatar, benadrukt dat de olieprijzen sterk kunnen gaan stijgen als investeringen in nieuwe velden stoppen. Hoe noemt de euforie inzake de transitie naar groene energie ook ‘gevaarlijk’ gezien hogere olieprijzen producten en diensten fors duurder zullen maken. En dat zou de inflatie sterk kunnen doen oplopen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Steve JurvetsonFlickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.