Nederland - 4 maart 2020 - Beursbrink

Alliantie tussen Rusland en OPEC onder druk

door STIJN

De relatie tussen Rusland en de OPEC gaat de komende dagen zwaar onder druk komen te staan vermits grote olieproducerende landen aan het discussiëren zijn hoe ze de impact van het coronavirus op de oliemarkt gaan aanpakken. Men verwacht dat de OPEC+ gaat beslissen om een nieuw rondje productiebeperkingen in het leven te roepen.

OPEC en niet-OPEC leden, zoals bijvoorbeeld Rusland (ook wel gekend op de OPEC+), gaan op 4 en 5 maart samenkomen in Wenen om te bespreken welk beleid ze gaan hanteren om de daling op de oliemarkt te stoppen. Er is nood om de prijzen te stabiliseren gezien de huidige problemen.

Sommige sleutelfiguren, meer bepaald Saudi-Arabië, willen doordrukken om de olieproductie nog verder terug te schroeven met 1 miljoen vaten per dag. Dat is aanzienlijk meer dan hetgeen de Joint Technical Committee van de OPEC eerder had voorgesteld. Rusland is echter niet overtuigd om deze strategie toe te passen en moet zich nog uiten over de mogelijke productiebeperking.

Golflengte

Johannes Benigni, voorzitter bij JBC Energy Group, zei dat Saudi-Arabië en Rusland niet op dezelfde golflengte liggen. De Saudi’s willen namelijk graag de productie terugschroeven maar dat ziet Rusland niet zitten. Zij zijn best tevreden met een olieprijs tussen de 50 en 60 dollar.

You can see cracks in the relationship between Saudi Arabia and Russia. While Saudi Arabia wants to have an “indefinite” cut arrangement, the Russians will be hesitant even to take another three months out.

De Brent crude noteert aan 52,44 dollar per vat, de WTI crude aan 47,75 dollar. De prijzen zijn sinds begin januari flink gedaald, respectievelijk met 25 en 30 procent. De markt is verstoord geraakt door de zorgen omtrent de wereldeconomie en de vraag naar olie. Vooral door de handelsoorlog maar zeker nu het coronavirus de wereldeconomie aan het bedreigen is.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.