Nederland - 7 juli 2021 - Aandelen
door STIJN

Shell gaat dividend verhogen

Heugelijk nieuws voor aandeelhouders van Royal Dutch Shell. Het oliebedrijf heeft aangekondigd dat ze het dividend zullen verhogen gezien de hoge olieprijzen. De situatie op de oliemarkt zorgt ervoor dat de bedrijfsresultaten bijzonder positief zijn. Het zorgt er ook voor dat hun nettoschuld sterk is gezakt waardoor er meer financiële ademruimte is.

Het gaat Royal Dutch Shell voorlopig voor de wind dankzij de stijgende olieprijzen. Het bedrijf profiteert sterk van de opwaartse trend op de oliemarkt en dat is duidelijk merkbaar aan de aandelenkoers. In oktober vorig jaar noteert het aandeel rond de 10 euro, momenteel zit de koers net onder de 18 euro. Met andere woorden, een stijging van 61 procent.

De hogere olieprijzen helpen om meer winst te draaien en hun schuldenberg sneller af te bouwen. Hierdoor zijn ze in staat hun aandeelhouders te belonen aan de hand van een aandelen ‘buyback’ of de verhoging van het dividend met 20 tot 30 procent. Analisten hadden niet verwacht dat deze zet er zo snel zou komen. Maar de financiële situatie leent zich er nu eenmaal toe.

Optimisme

Shell zei eerder dat ze het rendement zouden verhogen zodra de nettoschuld onder 65 miljard dollar zou dalen. Martkkenners en analisten gaan er nu van uit dat dit effectief het geval is.

In the second quarter, Shell expects to have further reduced its net debt, although the extent of the reduction will be moderated by working capital movements.

Analisten en marktkenners voorspelden dat Royal Dutch Shell pas in deze fase zou geraken tegen het einde van dit jaar. Maar de snel stijgende olieprijzen hebben alles in een stroomversnelling gebracht voor het oliebedrijf. Mocht de olieprijs verder stijgen naar 100 dollar per vat, wat menig analisten voorspellen, dan ziet het plaatje er nog rooskleuriger uit voor Royal Dutch Shell.

Bronnen: CNBC

Foto: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine – CC BY 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.