Nederland - 18 april 2021 - Aandelen

Inflatoire druk is grote test voor aandelen

door STIJN

Het wordt een belangrijke week voor de aandelenmarkten. Aan de hand van bedrijfsresultaten, die de komende dagen gepubliceerd zullen worden, wordt duidelijk of de inflatoire druk aan de bedrijfswinsten heeft geknaagd. Van Coca-Cola en IBM tot Johnson & Johnson en Netflix, investeerders zullen veel data en informatie te verwerken krijgen.

De komende beursweek wordt een belangrijke week gezien verschillende grote Amerikaanse bedrijven hun kwartaalcijfers zullen publiceren. Op zich niets speciaal, maar deze keer zullen investeerders een beeld krijgen of de stijgende inflatie een impact heeft op de bedrijfsmarges.

Uit eerdere publicaties is gebleken dat bedrijven de winstverwachtingen overtreffen met een ruime marge van 84 procent. De winstgroei voor de S&P 500 is tot dusver een verbluffende 30,2 procent voor het eerste kwartaal. Volgens FactSet is dit het sterkste kwartaal sinds het jaar 2010.

Ook de zakenbaken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Bank of America rapporteerden winsten die beter waren dan verwacht. Lori Calvasina, hoofdstrateeg bij RBC, zei dat ze vooral de gegevens van industriële bedrijven zal opvolgen omdat deze een beter beeld zullen vormen.

Those big forces that are threatening margins right now don’t really apply to financials. They apply more to industrial companies, the material companies and consumer companies.

Rebound

Eén ding is echter duidelijk, de Amerikaanse economie is sterk aan het herstellen. Retailverkopen van de maand maart waren 10 procent hoger dan de maand ervoor en het werklozenleger blijft krimpen. Toch vreest men ervoor dat de arbeidsmarkt een terugval zal kennen.

Investeerders zullen ook de obligatiemarkt in de gaten houden. De 10-jaarsrente is lichtjes teruggezakt van 1,74 procent naar 1,57 procent. Volgens Peter Boockvar, CIO bij Bleakley Advisory Group, zijn de laatste inflatiecijfers in geprijsd en zal er de komende weken rekening worden gehouden met wat de echte wereld zegt aan de hand van de bedrijfsresultaten.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.