Nederland - 20 februari 2020 - Beursbrink

IEA verlaagt vooruitzichten olievraag met 378.000 vaten per dag

door STIJN

Nadat de OPEC hun verwachtingen over de vraag naar olie neerwaarts had bijgesteld, volgt het Internationale Energieagentschap ook met een bijstelling van hun verwachtingen. De OPEC verwacht dat de vraag globaal 230.000 olievaten per dag minder zal zijn. Het IEA is iets pessimistischer en verwacht dat de vraag naar olie 378.000 vaten lager zal liggen.

Het Internationale Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie dit jaar lager gaat uitvallen wegens de problemen die het coronavirus met zich meebrengt. De Chinese economie is een grote olieconsument en de bedrijfsactiviteiten liggen er momenteel stil uit voorzorg om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook reizen is er aan banden gelegd.

Voor tijdens het eerste kwartaal zal de vraag naar olie een flinke duik nemen. Het Internationale Energieagentschap verwacht dat er 435.000 olievaten per dag minder gevraagd zullen worden tijdens dit kwartaal. Daarna zal de vraag lichtjes stijgen maar alsnog lager uitvallen dan voorspeld.

Deze vooruitzichten zijn bijkomende zorgen voor olieproducerende landen en bedrijven. Het coronavirus strooit ook weer roet in het eten van de productiebeperkingen van de OPEC. De organisatie twijfelt nu of het noodzakelijk is om de olieproductie nog meer in te perken.

Twijfel

De olieprijzen zitten momenteel eventjes in een rollercoaster. Investeerders weten niet goed wat doen, er zijn veel berichten die zowel nadelig als voordelig zijn voor de oliemarkt. De OPEC die misschien nog minder gaat produceren, een mogelijke behandeling voor mensen die besmet zijn met het coronavirus, een tragere groei van de wereldeconomie en noem maar op.

Brent crude noteert op het moment van schrijven aan 59,40 dollar per vat, WTI crude noteert aan 53,78 dollar per vat. Deze prijzen zijn behoorlijk laag, vooral in vergelijking met enkele jaren gelden. Maar sinds 10 februari is er echter wel een kleine opwaartse trend zichtbaar op de oliemarkt.

Bronnen: Oilprice

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.