Nederland - 12 oktober 2020 - Beursbrink

Waarom gaat het herstel zo traag op de oliemarkt?

door STIJN

Nadat de vraag naar olie met 20 procent was gecrasht in april, voorspelden analisten en economen dat de vraag naar olie zou herstellen tijdens de tweede jaarhelft. Ondertussen zitten we diep in deze jaarhelft en zien we geen signalen van een herstel naar het niveau pre-corona. Dat komt omdat het aantal besmettingen wereldwijd opnieuw massaal aan het toenemen is. Beleggers en investeerders vrezen voor een lockdown 2.0.

De olieprijzen zweven nu al enkele maanden tussen de 40 en 45 dollar per vat. Tijdens de piek van de coronacrisis was er zelfs een moment dat olie meer dan gratis was, je werd er namelijk voor betaald omdat olieproducenten hun overtollige vaten nergens konden opslaan en bewaren.

Dat was in een periode toen de vraag naar olie met 20 procent was gekelderd. Ondertussen is de vraag naar olie lichtjes hersteld maar voldoet bijlange niet aan de verwachtingen van analisten. We zijn ondertussen een half jaar verder en het ziet er naar uit dat de oliemarkt opnieuw in de problemen zal komen wegens een potentiële tweede lockdown.

Besmettingen

Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen fors aan het toenemen, vooral in Europa dringt een lockdown 2.0 zich meer en meer op. De sombere vooruitzichten zijn een doorn in het oog van het herstel op de oliemarkt. Het beleid van de OPEC+ heeft enigszins invloed op de olieprijzen. Naar verluidt zou deze organisatie de olieproductie verder willen afbouwen van 7,7 naar 5,8 miljoen bpd.

Mohammed Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, zei dat een werkend coronavaccin bijzonder positief zou zijn voor de vraag naar olie. Maar zolang dit er niet is, blijven de onzekerheden zwaar wegen op de oliemarkt en zal het herstel lang blijven aanslepen.

Ook het Internationale Energieagentschap verwacht niet veel beterschap. Enerzijds omwille van de onzekerheden omtrent het coronavirus, anderzijds omwille van het overaanbod en de hoge olievoorraden. Het agentschap verwacht een olieprijs van 42 dollar in Q4 en 47 dollar voor 2021.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Phil Gilbert – Flickr – CC BY-NC-SA 2.0 

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.