Europa - 17 december 2020 - Aandelen

Hogere opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het groen.

“De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt op de automatische piloot naar het einde van het jaar te gaan”, aldus hoofdstrateeg Sam Stovall van CFRA, die daarom rekent op steeds hogere koersen, tenzij er tussentijds een ongeluk gebeurt dat schade oplevert.

Beleggers wachten intussen met smart op een akkoord over een nieuwe coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie.

De leiders van het Congres kwamen woensdag al dicht bij een akkoord over een pakket van circa 900 miljard dollar. Onderdeel van het pakket is een ronde van directe betalingen aan huishoudens.

Beleggers denken dat een nieuw pakket nodig is nu de winter begint en er grootschalig gevaccineerd moet worden.

Een steunpakket is essentieel, zei ook investment manager Mary Nicola van PineBridge Investments, hoe dat pakket er ook uitziet, vindt zij.

Zoals verwacht handhaafde de Amerikaanse centrale bank woensdagavond zijn belangrijkste rente, de federal funds rate, op 0,00 tot 0,25 procent. De beleidsmakers voorzien daarnaast in doorsnee dat deze rente tot en met eind 2023 op een mediaan van 0,1 procent zal staan. De markt concludeerde dan ook dat de rente nog lang laag zal blijven.

De Amerikaanse centrale bank meldde tevens de omvang en samenstelling van zijn activa-aankopen te handhaven, “totdat substantiële vooruitgang is geboekt in de richting van maximale werkgelegenheid en de door de FOMC gestelde prijsstabiliteitsdoelen”. Deze toevoeging betreft een nieuwe richtlijn van de centrale bank.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 17 december onverwacht verder opgelopen, van 862.000 naar 885.000. Daarbij werd het cijfer van een week eerder van 853.000 met 9.000 naar boven bijgesteld. Economen hadden vooraf juist gerekend op een daling tot 808.000 nieuwe aanvragen.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november gestegen ten opzichte van een maand eerder, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen op maandbasis ook steeg.

De zogeheten Philly Fed index daalde van 26,3 in november naar 11,1 in december.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 48,15 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,5 procent duurder werd op 51,34 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2248. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2226 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2190 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Novartis koopt het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Cadent Therapeutics, dat therapieën ontwikkelt tegen cognitieve, stemmings- en bewegingsstoornissen. Novartis betaalt 210 miljoen dollar vooraf voor het bedrijf uit Massachusetts, maar de overnamesom kan oplopen tot 770 miljoen dollar inclusief mijlpaalbetalingen.

Facebook keert zich ook tegen Apple en beweert dat wijzigingen in het mobiele besturingssysteem van de iPhone-maker gerichte advertenties blokkeert, waarin Facebook juist is gespecialiseerd. Dit meldde The Wall Street Journal woensdag.

Texas gaat advocaten inhuren voor zijn mededingingszaak tegen Google, zo werd woensdag eveneens bekend. Google kreeg van de Europese Commissie toestemming voor de overname van Fitbit.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index koerste woensdag 0,2 procent hoger op 3.701,17 punten, de Dow Jones index verloor 0,2  procent op 30.154,54 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 12.658,19 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.