Nederland - 20 september 2022 - crypto
door VINCE

Het grote veschil tussen Proof of Work en Proof of Stake

Crypto is een begrip dat zich constant ontwikkeld. Zo ook de manier hoe het functioneert. Wellicht heb je daarom ook wel eens de begrippen Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) voorbij horen komen. De begrippen zijn enorm belangrijk in crypto, alleen kunnen lastig te begrijpen zijn. Laat staan weten wat nu het verschil tussen beide is. 

De overeenkomst tussen PoW en PoS

Te beginnen bij de overeenkomst van PoW en PoS. Beide zijn consensusmechanismen. Deze zeggen hoe een blockchain te onderhouden en die hoe deze moet worden beveiligd. PoW is voornamelijk bekend geworden doordat Bitcoin het in zijn systeem toepaste. PoS wint momenteel echter steeds meer terrein. Zo stapte Ethereum bijvoorbeeld over op het mechanisme.

Nu worden blockchains altijd onderhouden door computers of servers van over de hele wereld. Ook wel nodes genoemd. PoW en PoS bepalen dus aan welke eisen deze nodes moeten voldoen. Bijvoorbeeld hoeveel computerkracht of opslag een node moet hebben.

 

Het grote verschil tussen Pow en PoS

Het grote verschil tussen PoW en PoS wordt snel duidelijk als je er een praktijkvoorbeeld van twee nodes bijhaalt.

Links zien we een voorbeeld uit PoW en rechts zien we een voorbeeld van PoS. PoW vereist dus veel meer hardware en energie om een blockchain te onderhouden. Aan de andere kant is PoS een veel kapitaalefficiënter systeem, want je ziet een stuk minder hardware. Bovendien is de energierekening ook een stuk lager.

Een netwerk draaiend op PoS heeft potentieel dus veel minder kosten dan een PoW-gebaseerd netwerk.

The Merge: Ethereum stapt over op PoS

Het beste bewijs dat PoS een efficiënter systeem is dan PoW is misschien wel The Merge. Deze update voerde het Ethereum netwerk op 15 september uit en betekende dat het netwerk overstapt van PoW naar PoS.

Over The Merge lees je in de onderstaande 3 artikelen meer: 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.