Nederland - 21 december 2021 - Azië

Herstel economie ‘emerging markets’ verloopt stroef

door STIJN

De opkomende markten zullen het moeilijk krijgen om hun economisch herstel in stand te houden, vooral omdat omikron het de wereldeconomie wat moeilijker maakt om te herstellen. Ook de situatie inzake de Chinese economische groei is niet bepaald bevorderend. Maar volgens Moody’s Investor Service gaat Azië het beter doen dan eender welke regio in 2022. 

De coronapandemie, met de komst van de vaccins dachten we eventjes dat we er snel van af gingen zijn. Maar de werkelijkheid leert ons dat we er nog altijd middenin zitten, vooral nu de omikronvariant dominanter lijkt te worden. Geavanceerde economieën hebben er last van, maar voor de opkomende markten is de coronapandemie nog uitdagender voor het herstel.

Atsi Sheth, managing director bij Moody’s, benadrukt dat de opkomende markten achterlopen op het economische herstel van de geavanceerde economieën. Dat komt enerzijds omdat de economie er minder robuust is, anderzijds heeft het te maken met de tragere vaccinatiecampagnes.

The pandemic was tougher on emerging Asia markets than it was on advanced economies… the recession was tougher in emerging markets than it was on advanced economies.

Lange termijn

Hoewel de vraag binnen de regio aan het herstellen is en de problemen langs de aanbodzijde stilaan verholpen worden, blijven er toch uitdagingen naast omikron en de pandemie. Eén van deze risico’s komt vanuit China. De economische groei is er aan het vertragen en er zijn significante problemen binnen hun vastgoedsector.  Maar Sheth heeft er vertrouwen in op lange termijn.

De Chinese autoriteiten hebben volgens haar voldoende middelen om de economische groei een duwtje in de rug te geven. Daarenboven verwacht ze niet dat de Chinese vastgoedproblemen verstrekkende gevolgen zullen hebben en zeker geen domino-effect zullen veroorzaken.

Sheth verwacht dat, eens deze problemen van de baan zijn, de ‘emerging markets’ harder zullen herstellen dan de geavanceerde economieën. Met andere woorden, beleggers en investeerders kunnen deze ‘beleggingscategorie’ maar beter goed volgen willen ze hier munt uit slaan.

Bronnen: Sumanthi Bala – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.