Europa - 19 november 2020 - Aandelen

Grondstoffen aan de start van nieuwe bull market

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs ziet in het herstel van de grondstofprijzen het begin van een veel langere en structurele opwaartse trend. Dit bleek donderdag uit de vooruitblik van de Amerikaanse zakenbank op de grondstoffenmarkt in 2021.

Goldman Sachs onderscheidt 3 impulsen voor deze visie: de onderinvesteringen in de oude economie, de sterke behoefte aan sociale stabiliteit en inflatierisico’s.

De bank betoogde donderdag in het rapport dat de oude economie een inhaalslag moet maken nu de investeringsniveaus voorbij hun dieptepunten zijn. Dat is vooral het geval in de energiesector. Doordat de investeringen tekort schieten, was er geen sprake van een V-herstel in deze sector, aldus de analisten. De productiecapaciteit voor een dergelijk herstel schoot volgens de bank simpelweg tekort.

De behoefte aan sociale stabiliteit zorgt volgens Goldman Sachs voor een herstel van vraag op de grondstoffenmarkt, onder andere door de zogeheten groene economie. Die vereist bijvoorbeeld investeringen in klimaatbescherming. Ook armoedebestrijding is positief voor grondstoffen, meent Goldman, omdat dit vraag veel harder aanjaagt.

De schuldposities van overheden zijn door de coronacrisis enorm gestegen.

Met inflatie als risico, kunnen grondstoffen fungeren als een bescherming tegen dat risico, zo is de redenering van Goldman Sachs.

Goldman ziet de prijs voor een vat olie terugveren naar 65 dollar aan het einde van 2021. De coronalockdowns die momenteel het beeld bepalen, ziet de bank slechts als een “verkeersdrempel”. Op korte termijn zien de analisten meer opwaarts potentieel in basismetalen en agrarische producten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.