Nederland - 2 augustus 2022 - beleggen
door STIJN

BP verhoogt dividend na sterk kwartaalrapport

Het Britse BP heeft dinsdag zijn kwartaalrapport gepubliceerd. Het is geen verrassing dat ze tijdens Q2 goed hebben gedraaid gezien de hoge olieprijzen. De resultaten waren zodanig goed, dat ze hebben beslist hun dividend te verhogen. De Britse oliegigant wist tijdens de afgelopen drie maanden 8,5 miljard dollar winst te halen.

Bijzonder sterke resultaten voor het Britse BP, hoewel het geen verrassing is gezien de hoge olieprijzen. De oliegigant wist tijdens Q2 van dit jaar een nettowinst te draaien van 8,5 miljard dollar. Dat is nog beter dan de 6,2 miljard dollar van tijdens het eerste kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het zeer indrukwekkend, toen bedroeg de winst 2,8 miljard dollar.

De winst is zodanig hoog, dat het bestuur heeft beslist het dividend te verhogen met 10 procent. Het aandeel van BP noteert dit jaar reeds 20 procent hoger, één van de best presterende aandelen tot nu toe. De oliesector is dan ook één van de betere sectoren om in te investeren gezien de algehele malaise op de aandelenmarkten en de evolutie van de olieprijzen.

Dividenden en buybacks

Oliebedrijven geven tegenwoordig de voorkeur om geld terug te laten vloeien naar hun aandeelhouders via dividenden en ‘buyback’ programma’s waarbij men eigen aandelen inkoopt. Ze hebben dan ook veel cash ter beschikking. Concurrent Shell haalde maar liefst 11,5 miljard dollar winst tijdens Q2 en heeft aangekondigd om voor 6 miljard dollar eigen aandelen in te slaan.

En zolang de oorlog in Oekraïne blijft duren, zolang zal de druk op de oliemarkt aanwezig zijn en zorgen voor hogere prijzen. Dit is zeker niet gunstig voor de wereldeconomie en de inflatie, maar oliebedrijven profiteren hier zonder twijfel van. Analisten en economen zijn er dan ook van overtuigd dat aandelen van oliebedrijven de komende maanden aantrekkelijk blijven.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Pcmanrules – WikimediaCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.