Nederland - 24 november 2021 - Beursbrink

’80 dollar per vat is opmerkelijk goedkoop’

door STIJN

De olieprijzen noteren momenteel tussen de 78 en 81 dollar per vat. Volgens zakenbank JPMorgan Chase is dit ‘opmerkelijk goedkoop’ gezien de prijzen van andere grondstoffen. De olieprijzen zijn de afgelopen weken wat teruggevallen, vooral gezien de Verenigde Staten heeft beslist om meer olie uit hun voorraad op de markt te brengen.

De olieprijzen noteren ondertussen een flink pak hoger dan enkele maanden geleden. Volgens olieconsumerende landen noteren de olieprijzen te hoog maar is dat werkelijk zo? De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft de olieprijzen onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat de olieprijzen relatief goedkoop zijn ten opzichte van andere grondstoffen.

De WTI crude staat op 78 dollar per vat, de Brent crude op 81,50 dollar per vat. De afgelopen weken zijn de prijzen wat teruggevallen door onder andere een heropflakkering van het coronavirus wereldwijd. Maar ook omdat de Verenigde Staten olie uit hun voorraad op de markten gaat loslaten.

One could say that oil-producing countries (often developing countries) have been subsidizing oil-importing countries (often developed countries), given the broad monetary and asset inflation in the developed world over the past 20 years.

Verdere stijging?

De huidige olieprijzen noteren ook laag ten opzichte van hun historisch prijsniveau, namelijk 115 dollar per vat enkele jaren geleden. JPMorgan benadrukt dat dit niet noodzakelijk hun ‘price target’ is op korte termijn, maar een middel om het huidige prijsniveau te analyseren.

Er heerst nog altijd de consensus dat de olieprijzen zullen blijven stijgen de komende maanden, ondanks de toestroom van Amerikaanse olie en de nieuwe coronagolf wereldwijd. De vraag naar energie blijft immers bijzonder groot, vooral omdat de wereldeconomie aan het herstellen is van de pandemie. Prijsvoorspellingen variëren van 90 tot 100 dollar per vat volgend jaar.

Bronnen: Charles Kennedy – Oilprice.com

Foto: MaxPixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.